CONTESTACIÓ

El sector cultural català es mobilitza per Valtònyc

Vint-i-cinc festivals de música inclouen el raper mallorquí condemnat en les seves programacions per a aquest any

El cantant descarta demanar l'indult perquè considera que no ha comès cap delicte

37077259 59

37077259 59

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny

Al’uníson, amb un comunicat conjunt, 25 festivals de música i l’associació de sales de concerts de Catalunya (Asacc) van tancar ahir files amb Valtònyc, el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, que anirà a la presó per enaltiment del terrorisme, calúmnia i injúries greus a la Corona. En una nota, els principals organitzadors de cites musicals van voler solidaritzar-se amb l’artista de Sa Pobla per «la situació de vulneració flagrant del dret a la llibertat d’expressió i davant el retrocés democràtic de l’Estat, que porta a la presó un cantant per les seves lletres». Per això, un total de 25 festivals de música de Catalunya i les més de 50 sales de concerts inscrites a l’Asacc inclouran Valtònyc en les seves programacions per al 2018 com a mostra de solidaritat. Entre les cites musicals que l’incorporaran als seus cartells hi ha certàmens com el Primavera Sound, Canet Rock, BarnaSants, Cruïlla, Vida Festival, Clownia, Ciutat Flamenco o el Girona a Cappella, entre altres.

Alguns dels festivals van emetre comunicats propis sobre la condemna a Valtònyc. És el cas del Primavera Sound, els seus organitzadors van afirmar sentir-se tristos, «com cada vegada que un artista és condemnat per la seva música. Encara que no es comparteixi ni el contingut ni la forma dels seus versos, aquesta condemna ens afecta perquè des del festival sí que compartim la idea que qualsevol músic hauria d’estar emparat pel dret a expressar-se com vulgui». El Primavera Sound va criticar que «en l’actual marc legal certes expressions artístiques es puguin considerar delicte o es castiguin amb excessiva duresa sense tenir en compte el principi de proporcionalitat». 

De la mateixa manera, el Canet Rock, via Twitter, va voler mostrar el seu rebuig absolut als atacs a la cultura i a la llibertat d’expressió. També nombrosos artistes i grups musicals catalans van recolzar el raper a les xarxes.

"Ho tornaria a fer "

En declaracions a la televisió pública balear IB-3, Valtònyc va descartar ahir sol·licitar l’indult ja que seria com demanar perdó i considera que no ha comès cap delicte. «Ho tornaria a fer però canviaria algunes frases cap a la infanta per masclistes... o, potser, algun insult directe», va valorar. «Vaig escriure les cançons per les que em jutgen quan tenia 18 anys, tothom madura, tothom canvia», va sentenciar Valtònyc. El raper va afirmar que és un «cap de turc». «Ara molta gent pensarà que li pot passar com a mi; molta gent no disfrutarà del seu dret a la llibertat d’expressió, de dir el que pensa per por que li passi alguna cosa», va dir.

Igual que els festivals i les sales de concerts catalanes, també es van mobilitzar per demanar «la total i completa absolució» de Valtònyc més de 200 artistes i personalitats lligades al món de la cultura de Mallorca a través d’un manifest. Entre els firmants hi ha músics com Tomeu Penya o Joan Miquel Oliver; actors com Joan Bibiloni o Laura Pons; i directors com Mariantònia Oliver o Rafel Duran. També s’han sumat a la petició l’escriptor Sebastià Alzamora i el director i guionista de cine Agustí Villaronga, entre altres.

Notícies relacionades

Segons exposa el manifest, «Valtònyc no ha fet res, només cantar allò que moltes vegades no es pot dir» i recorda que el rap es basa en un llenguatge «musical, metafòric, hiperbòlic i rítmic, amb les seves pròpies normes estètiques i codis culturals». «I és així com han de ser interpretades les lletres: com a metàfores i expressions d’una visió del món dissident», afegeix.

Així mateix, rebutja una sentència que «limita un dret fonamental com la llibertat d’expressió» i que enviarà a la presó un raper, mentre que «les mateixes institucions judicials absolen i perdonen condemnes a una llarga llista d’empresaris, polítics, policies i membres de la reialesa involucrats en casos de corrupció, violència i tortures». «Mentre ell estigui amenaçat, nosaltres no callarem: serem la seva veu i les seves cançons», sentencien. ves cançons", han sentenciat.