'Tres anuncios en las afueras', recompensada amb cinc premis Bafta

zentauroepp42190536 fa0045  london  united kingdom   18 02 2018    l r  pete cze180218224913

zentauroepp42190536 fa0045 london united kingdom 18 02 2018 l r pete cze180218224913 / ANDY RAIN

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Tres anuncios en las afueras, de Martin McDonagh, va ser la triomfadora dels premis de l'Acadèmia Britànica de Cine i Televisió 2018Tres anuncios en las afueras,, els Bafta. El drama de la mare que busca justícia per l'assassinat de la seva filla en un poble perdut als Estats Units, es va emportar els guardons a la Millor pel·lícula, Millor llargmetratge britànic i Millor guió original. La seva protagonista, la gran Frances McDormand, va rebre el de Millor actriu, i el seu company en la cinta, Sam Rockwell, el policia pirat, racista i violent, es va imposar com a Millor actor de repartiment“La nostra pel·lícula està plena d'esperança, però també de ràbia”, va declarar McDonagh. “Com hem vist aquest any, a vegades la ràbia és l'única manera que té la gent perquè l'escoltin, així que estem encantats que Bafta reconegui això”.  

Guillermo del Toro, que partia amb 12 nominacions per La forma del agua,La forma del agua només va acabar emportant-se tres trofeus, inclòs el de Millor director. El mexicà, que ja va obtenir el Globus d'Or fa unes setmanes en la mateixa categoria, va reconèixer, “la influència que la cultura britànica, pintors, escriptors, cineastes” han tingut en ell i en especial Mary Shelley, la creadora de Frankenstein, que el va fascinar sent adolescent. ”Ella segueix sent una figura tan important en la meva vida com si fos de la meva família. Algunes vegades, quan penso a deixar-ho tot, quan la gent em diu que les pel·lícules amb què somio són impossibles, penso en ella”. La seva història d'amor en un centre secret d'investigació durant la Guerra Freda, entre una estranya criatura amfíbia i una dona de la neteja, interpretada per “aquest miracle que és Sally Hawkins”, segons del Toro, va aconseguir a més el premi a la Millor música original i al Millor disseny.

Gràcies, Sir Winston

ElBaftaal Millor actor va ser, com era d'esperar, per a Gary Oldman, per la seva imponent caracterització de Winston Churchill a El instante más oscuro. Oldman va rendir homenatge al polític conservador. “En aquells foscos i incerts dies del 1940, ell va agafar el camí de l'honor, de la integritat i la llibertat per a aquesta nació i per al món, així doncs gràcies, Sir Winston”. El de Millor actriu de repartiment va recaure en Allison Janneyper Yo Tonya, el drama inspirat en la vida de la patinadora olímpicaTonya Harding, un dels pitjors escàndols esportius de la dècada dels 90.  

 El premi a la Millor pel·lícula de parla no anglesa va ser per al thriller coreà La doncellade Chan-Wook Parky, i el de Millor animació a Coco.Coco

Protesta en negre

La cerimònia es va celebrar al Royal Albert Hall i va ser presentada per l'actriu britànica Joanna Lumley, que va substituir com a amfitrió l'actor Stephen Fry, que va fer aquest paper durant dotze anys. Les actrius, igual que va passar als Globus d'Or, es van presentar a l'alfombra vermella vestides de negre en solidaritat amb Time's Up i per denunciar els abusos sexuals en el món del cine, després de l'escàndol del productor Harvey Weinstein, al qual han seguit uns quants més. A Londres es van desplaçar grans estrelles de Hollywood com Angelina Jolie, Jennifer Lawrence o Salma Hayek, totes elles endolades per a l'ocasió. Frances McDormand va ser una de les excepcions. Portava un vestit estampat de colors, si bé va deixar clara la seva, “total solidaritat amb les meves germanes que aquesta nit van de negre” i es va acomiadar amb un “poder per a la gent”.  

Notícies relacionades

L'acte va estar presidit pels ducs de Cambridge. Guillem és president dels Bafta i va pujar a l'escenari per presentar Kenneth Branagh, que va entregar el Premi al treball de tota una vida al cineasta Ridley Scott, de 80 anys. Caterina, en avançat estat de gestació, va triar un vestit verd fosc de Jenny Packham, descartant el negre, ja que els membres de la família reial no prenen partit en protestes públiques.

Donació milionària

Coincidint amb l'entrega dels Bafta gairebé 200 dones de la indústria cinematogràfica britànica, entre elles les actrius Keira Knightley, Naomie Harris, Emma Thompson i Jodie Whittaker, van firmar una tribuna al dominical The Observer per llançar la creació d'un fons amb el qual finançar les campanyes d'informació i suport de les denúncies davant la justícia per assetjament. L'actriu Emma Watson, que va protagonitzar la sèrie de Harry Potter, ha donat a la causa un milió de lliures (1,13 milions d'euros). La iniciativa és similar a la creada al gener per l'associació Times’s Up, que ha reunit en dos mesos 21 milions de dòlars, destinats a la defensa jurídica en els casos d'abusos sexuals.