PREMIS DE LA MÚSICA

Bruno Mars arrasa en la gala dels Grammy més reivindicativa

El cantant s'emporta sis gramòfons pel seu treball '24K Magic'

Bruno Mars es converteix en el guanyador de la nit amb sis premis. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts

Bruno Mars ha fet la "màgia de 24 quirats" que dona nom al seu últim àlbum i ha arrasat en el retorn dels Grammy a Nova York, on ha aixecat els sis gramòfons a què aspirava mentre que el favorit, Jay-Z, se n'ha anat de buit. Ha sigut una gala marcada per les reivindicacions polítiques i, sobretot, contra l'assetjament sexual. Ja d'entrada, a l'alfombra vermella, al negre i blanc majoritari dels vestits s'hi han vist roses blanques en solidaritat amb el moviment #MeToo.

Mars, que té ascendència porto-riquenya, ha triomfat amb el seu treball '24K Magic' (millor àlbum general i de R&B), el seu tema homònim '24K Magic' (millor gravació) i l'encomanadís That's what I like (millor cançó general i de R&B, i millor actuació de R&B).

Kendrick Lamar, per la seva banda, ha aconseguit 5 de 7 candidatures. HHUMBLE. ha guanyat els principals premis de rap: cançó, actuació individual i vídeo musical; mentre que LOYALTY., que interpreta amb Rihanna, ha guanyat el premi a la millor actuació cantada de rap, els dos temes a l'àlbum DAMN., vencedor en la categoria de rap.

Jay-Z, que copava les apostes dels Grammy amb un total de vuit candidatures, ha estat en suspens fins a l'entrega de l'àlbum de l'any, però no ho ha aconseguit, com ja li va passar el 2017 a la seva dona, Beyoncé. No obstant, Lamar l'ha elogiat com un dels seus mestres, juntament amb Nas i P. Diddy, i ha proclamat: "¡Jay-Z, president!".

'Despacito', sense premi

També de buit se n'han anat els porto-riquenys Luis Fonsi i Daddy Yankee (Despacito), que volien fer història amb un tema espanyol per a millor gravació, millor cançó o actuació pop d'un duo o grup. Childish Gambino, nominat a cinc premis, només s'ha emportat el d'actuació de R&B tradicional, per Redbone.

La categoria de nou artista, per on han passat Tom Jones, José Feliciano o Cyndi Lauper, ha sumat aquest any el nom de la canadenca Alessia Cara, una de les poques dones guardonades en la 60a edició i que al recollir el premi ha demanar igualtat d'oportunitats, "no només en la indústria de la música".

La millor actuació pop individual, que comptava amb quatre candidatures femenines -Kelly Clarkson, Pink, Lady Gaga i Kesha- ha sigut per a Ed Sheeran, guanyador del millor àlbum pop vocal, que competia amb el seu èxit Shape of you i que no ha anat a la cerimònia.

Impressionant posada en escena

Amb una impressionant posada en escena d'aires militars i patriòtics en què s'ha representat un tiroteig, ha obert la gala Kendrick Lamar, que ha sigut interromput pel comediant Dave Chappelle ironitzant sobre els reptes de ser un home negre als Estats Units actuals.

Aquest to polític de la nit gran de la música, aquest any més diversa pel que fa a nominats, també s'ha fet patent en la vestimenta de molts convidats, que han posat de color blanc i han lluït roses en suport als moviments contra l'assetjament sexual Time's Up i Me too, especialment les dones.

Lady Gaga ha actuat asseguda davant un piano que estenia unes ales cobertes de plomes blanques, com si fos un àngel, i abans de passar a cantar Million reasons ha exclamat, precisament, "Time's up!" (s'ha acabat el temps).

L'esperat directe de Despacito ha contagiat els Grammy amb el seu reggaeton a mitja gala sense la presència del canadenc Bieber, però sí de la model Zuleyka Rivera, enfundada en un bodi de serrells brillants que ballaven al ritme dels seus malucs.

Missatge per als 'dreamers'

No obstant, entre les actuacions ha destacat la de Kesha, vestida de blanc i amb roses brodades, que ha fet una commovedora interpretació de Praying juntament amb un cor integrat per Camila Cabello, Cyndi Lauper, Julia Michaels i Andra Day, amb les quals s'ha fos en una abraçada. "Vas dir que estava acabada però t'equivocaves i el millor encara ha d'arribar", ha cantat la intèrpret, que està sumida en una batalla legal per assetjament i que ha sigut presentada per una reivindicativa Janelle Monae, que ha recordat que "no només passa a Hollywood i Washington".

Reivindicatius han sigut també Camila Cabello, que ha rendit homenatge als dreamers (somiadors, els indocumentats arribats de petits als EUA) per donar pas a U2, o el raper Logic, que ha demanat justícia per als immigrants i igualtat per a les dones després d'interpretar 1-800-273-8255.

Encara que Despacito no ha triomfat en música llatina, la cantant colombiana Shakira ha aconseguit la fita de ser l'única artista femenina que guanya dues vegades el premi al millor àlbum pop llatí, que ja va obtenir fa 17 anys pel seu MTV Unplugged.

Lectura humorística sobre Trump

Notícies relacionades

Un altre artista que ha repetit distinció i a la vegada ha aconseguit una fita ha sigut el canadenc The Weeknd, nom artístic d'Abel Tesfaye, que ha guanyat amb Starboy com a millor àlbum urbà contemporani, l'únic que l'aconsegueix dues vegades.

No han faltat els tributs a músics que han mort recentment, com els llegendaris rockers Chuck Bery i Fats Domino, a qui han dedicat la seva actuació Joan Batiste i Gary Clarke Jr., o Tom Petty, homenatjat per dues generacions de músics country, Chris Stapleton i Emmylou Harris. Tampoc els moments divertits, ja que John Legend, Cher, Snoop Dogg, Cardi B, DJ Khaled i fins i tot Hillary Clinton han llegit en clau d'humor extractes del llibre Fire and Fury, sobre el president nord-americà, Donald Trump.