PRIMERA JORNADA DE BCNEGRA

Joseph Knox: sexe, violència i drogues a Manchester

El jove escriptor i llibreter britànic debuta amb la fosca 'Sirenas', on denuncia l'explotació de dones joves

zentauroepp41839881 barcelona 29 01 2018  icult  bcnegra  entrevista con el brit180129162714

zentauroepp41839881 barcelona 29 01 2018 icult bcnegra entrevista con el brit180129162714 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«He perdut amics i família per la droga. Manchester té una epidèmia de droga. N’hi ha una de disseny, anomenada Spice, que sembla chic, però que és repugnant i destructiva. Veus gent al carrer amb seqüeles tremendes», revela el llibreter i escriptor britànic de 31 anys Joseph Knox, que ha portat al seu més que prometedor debut, Sirenas (Roja&Negra), l’atmosfera sòrdida i decadent dels baixos fons i les històries que va viure molt de prop treballant fins a les cinc de la matinada al club nocturn més gran de la ciutat. «Ara està tancat perquè tenia una reputació horrible de drogues i violència i per l’explotació de dones». 

 

   I aquest és el tema que tracta a Sirenas, títol que al·ludeix a les noies que recapten diners de la venda de droga als clubs d’una franquícia criminal. «Les dones del llibre es basen en les que vaig conèixer. Volia mostrar com a més d’explotar-se a si mateixes eren explotades i utilitzades pel costat fosc de la llei, pel senyor de la droga o per l’influent parlamentari», denuncia.

Knox obre les portes a «un triangle del poder els extrems del qual són la droga, la violència i el sexe» de la mà d’un jove policia solitari i addicte a les amfetamines, bevedor i caigut en desgràcia, obligat a infiltrar-se en un cercle de la droga i a protegir la filla d’un polític: és un «antiheroi». «Aidan Waits no és la persona que m’agradaria tenir al meu costat en una situació de crisi. Però, com els meus altres personatges, es mou entre la llum i la foscor, va aprenent i creixent. No crec en els protagonistes de sèries negres que són herois des del primer títol. La vida no és així». «Hi ha molt de mi en Aidan i m’agradaria pensar que jo soc el seu costat bo –diu sobre qui protagonitza ja la seva segona novel·la, a punt de sortir a Anglaterra–. Durant els vuit anys que vaig trigar a escriure Sirenas era difícil saber on començava ell i on jo».

   

Joseph Knox, aquest dilluns a Barcelona / RICARD CUGAT

Llibres salvadors

 Knox, que avui participa en una xerrada de BCNegra amb Emma Flint i Elena Varvello, va compaginar tres mesos el club, on «bevia bastant i vivia de nit», amb el seu nou treball com a llibreter. «Allò em va salvar la vida». Des d’aleshores no deixa  d’escriure i llegeix almenys 

Notícies relacionades

dues novel·les a la setmana (P. D. James, Ellroy, Ian Rankin...  i té al costat obert un exeplar de Tana French). «Amb 14 anys era un xaval una mica difícil i mal estudiant. Em vaig convertir en un addicte a la ficció i vaig entendre el poder de l’escriptura al llegir Història de dues ciutats, de Dickens».

La postindustrial Manchester, diu, on encara queden «prejudicis, racisme i una ràbia reaccionària» que fa entendre el desencant que ha portat al brexit, és la ciutat perfecta per a Sirenas, «per la seva vida nocturna, però també per la seva vida cultural», de la qual forma part la banda postpunk Joy Division, a la qual Knox llança gestos de complicitat al llibre. «Ells sonen com la ciutat, que no és simplement dura, és bella, gòtica, fosca, elegant. Té una decadència bella».