POLÈMICA DE CINE

¿Guillermo del Toro va plagiar 'La forma del agua'?

El fill del dramaturg Paul Zindel diu que la pel·lícula està "clarament inspirada" en una obra del seu pare

40326619 59

40326619 59

3
Es llegeix en minuts

La forma del agua de Guillermo del Toro compta amb 13 nominacions a l'Oscar (entre elles les de millor pel·lícula, director, guió original, actriu protagonista, actriu i actor de repartiment, fotografia i muntatge), el favor de la crítica i una polèmica: la pel·lícula està "clarament inspirada" en Let me hear you whisper de Paul Zindel (1936-2003), segons els hereus del llegat del dramaturg nord-americà: la seva dona i el seu fill. Als crèdits del film, Del Toro i Vanessa Taylor són els únics que figuren com a autors. I es presenta com una idea original. Ni rastre del guanyador del premi Pulitzer el 1971 per L'efecte dels rajos gamma sobre les margarides. Però és que tot i el que han denunciat els seus hereus, els estudis, Fox Searchlight, neguen qualsevol plagi: "Guillermo del Toro mai ha llegit ni vist l'obra de Zindel en cap format". Punt.

Una posició molt diferent de la mantinguda per David Zindel, que afirmava, dijous en un comunicat enviat al diari The Guardian, la "commoció" familiar pel fet que "un gran estudi pugui fer una pel·lícula tan clarament inspirada en el treball” del seu “difunt pare sense que ningú ho reconegui" i "pregunti pels drets". Segons Zindel, les primeres evidències de les similituds van arribar a través d'internet de la mà dels fans del seu progenitor. Concretament del portal Hollywood Nerd, Hollywood Nerdque compara l'obra del dramaturg amb la pel·lícula de Del Toro. El més curiós és que el portal està registrat per Rachel Style, dona de David Zindel.

Suspicàcies al marge, el cert és que tant l'obra de teatre com la pel·lícula comparteixen similituds. A Let me hear you whisper, Helen treballa netejant un laboratori que experimenta amb mamífers, allà hi ha un dofí al qual espera una mort segura després d'haver fallat els experiments per fer-lo parlar. La protagonista s'enamora de l'animal captiu, al qual intenta alliberar. Trama molt semblant a la de La forma del agua, que explica la història d'Elisa, dona de la neteja d'un laboratori del govern a Baltimore que estableix una forta relació amb una estranya criatura marina amb què els científics estan experimentant. També se n'enamora i planeja rescatar-la abans que sigui disseccionada.

Criatures marines i dones enamorades

Notícies relacionades

Les dues protagonistes aprenen a comunicar-se amb les figures marines, les alimenten i ballen davant del tanc on estan tancades amb un pal de fregar a les mans i una cançó d'amor com a banda sonora. Totes dues descobreixen plans per matar l'objecte del seu afecte a través de viviseccions. I totes dues planegen el rescat de les criatures per tornar-les al mar, en els dos casos amb l'ajuda d'un carro de bugaderia. També hi ha coincidència en l'ajuda que reben totes dues d'una companya de feina. I en el fet que les històries estan ambientades durant la guerra freda. Encara que les diferències, importants, entre les dues obres existeixen. A La forma del agua, Elisa és muda i es comunica a través del llenguatge de signes amb la criatura. Helen no ho és. I els finals contenen diferències substancials.

Zindel va publicar Let me hear you whisper com a obra d'un acte el 1969 i el 1990 se'n va realitzar una adaptació televisiva protagonitzada per Jean Stapleton. Del Toro ha assenyalat en alguna entrevista que la seva idea va sorgir a partir d'una conversa amb el novel·lista Daniel Kraus (productor associat de la pel·lícula); i a la web de Kraus s'afirma que la pel·lícula està "basada en una idea original" d'ell i Del Toro. En qualsevol cas, des dels estudis conviden al diàleg: "El senyor Del Toro té una carrera de 25 anys durant la qual ha realitzat 10 llargmetratges i sempre ha estat disposat a reconèixer les seves influències. Si la família Zindel té preguntes sobre aquest treball, donem la benvinguda a mantenir una conversa amb ells".