ESTRENA

Obskené estrena 'Alpenstock' al Tantarantana

Obskené convida els militants del PP amb carnet a 'Alpenstock' una farsa sobre la xenofòbia i el nacionalisme d'extrema dreta

imatge-3

imatge-3

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El dramaturg francès Rémi de Vos va escriure Alpenstock quan Marine Le Pen començava a tenir un important suport a França, poc abans de guanyar en les eleccions regionals del 2015. En aquesta obra va treure profit del seu humor per parodiar les contradiccions de l’extrema dreta i, en especial, caricaturitzar l’obsessió per netejar el país d’immigrants. I com l’avui líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, al seu dia va fer campanya com a alcalde amb un cartell que deia «Netejant Badalona», la companyia Obskené ha decidit convidar-lo a ell i a tots els militants del PP a veure l’obra al Tantarantana. 

    

No obstant, la peça transcorre en un xalet del Tirol on viuen feliçment, o això fan veure, Fritz (Arman Villén) i Greta (Lara Salvador). «Són una parella ultraconservadora. Ell és un petit funcionari obsessionat amb segellar documents. Adora la simplicitat de l’esperit femení que representa la seva dona», explica Ricard Soler, el director. «Ella, està obsessionada amb la neteja i les feines de la llar».

    

L’arribada d’un estranger (Enric Cambray) a aquest món rígid, asèptic i avorrit causarà un cataclisme. Tot comença en part per l’obsessió d’ella de tenir la casa neta, cosa que la porta a comprar en un supermercat que el seu marit no aprova, ja que hi va tot tipus de persones que ni de lluny tenen el pedigrí d’ells. «És una peça amb ritme trepidant, feta per partir-se», destaca el director. 

BOJA I INDECOROSA

Res a veure l’ordre i l’immobilisme del matrimoni amb l’actitud davant la vida d’ese immigrant albano-carpato-transsilvà que es fixa en Greta al supermercat i decideix seguir-la. «Greta, el meu personatge –comenta Salvador– té en ella la llavor del desig i també dubta de la manera tan racional que té el seu marit d’analitzar-ho tot, fins als detalls més nimis i quotidians».  

    

La por apareix sovint en un text que parla de la por a l’altre, de xenofòbia, populisme i extremisme amb un to delirant, en una comèdia tan boja com indecorosa. «L’autor ho sublima tot de manera que ho converteix en una joguina escènica deliciosa», afirmen els membres d’Obskené, amb 10 anys de trajectòria i muntatges premiats com Fuenteovejuna, breve tratado sobre las ovejas domésticas i Ciutat de Vidre.  

    

El títol de la peça fa referència al producte que compra Greta al supermercat equivocat. «Un detergent com Alpenstock, comprat al mercat Cosmopolita, mai serà igual a un de nacional, no desinfectarà igual les llars honestes», recita Villén, connectant per un moment amb el seu personatge de Fritz.  

Notícies relacionades

    

El muntatge inclou referències al nacionalisme català, amb gestos de complicitat al folklore local. Però és millor no revelar més. Està plena de sorpreses.