SECTOR EN DIFICULTATS

Montoro ofega la cultura amb l'IVA de les ajudes

Hisenda reclama 1,4 milions al festival de teatre Temporada Alta, que amenaça amb haver de tancar

zentauroepp41081328 icult teatro temporada alta171125215531

zentauroepp41081328 icult teatro temporada alta171125215531

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera / Natàlia Farré

Fins ara les subvencions culturals no pagaven IVA. Es considerava la cultura un bé públic i se'ls eximia de l'impost. Així ha sigut històricament i així s'ha interpretat la llei per part de totes les institucions que atorguen ajudes públiques al sector, des del Ministeri de Cultura fins als ajuntaments. Però des de fa poc més d'un any, la cosa ha canviat. El Ministeri d'Hisenda, a través de l'Agència Tributària, va decidir fer una interpretació diferent de la llei i començar a reclamar informació als equipaments i entitats culturals amb el fi de cobrar-se l'IVA d'aquestes ajudes. Un 21% per ser exactes. Una cosa coneguda i soferta en el sector però amb poca repercussió pública fins ara.

Els ministeris d'Hisenda i Cultura discrepen sobre si s'ha de cobrar l'impost sobre les subvencions

En el marc de la Setmana dels Programadors en Temporada Alta, Salvador Sunyer, director del festival teatral de Girona, va desencadenar totes les alarmes: Hisenda reclama al certamen 1,4 milions d'euros per l'IVA de les subvencions rebudes entre el 2012 i el 2015. Una quantitat difícil  d'assumir i que pot comportar el final de la cita: "És absolutament impossible continuar fent un festival com aquest en aquestes condicions", va afirmar. És un import massa elevat per a un certamen amb un pressupost de tres milions d'euros que té un finançament que depèn en una tercera part de les aportacions públiques: els ajuntaments de Girona i Salt, la Generalitat, la Diputació i el Ministeri de Cultura. Sunyer avisa de la fragilitat de la situació i del "impacte" que suposa per a un festival organitzat des d'una empresa privada tal reclamació. I apunta, també, que si segueixen endavant les pretensions d'Hisenda serà un cop fort per a  tot el sector cultural.

El procediment i el canvi de regles van començar fa un any, quan l'Agència Tributària va iniciar diversos procediments de reclamació de l'IVA sobre les subvencions rebudes a diverses entitats culturals, públiques i privades. Entre elles, a més del Temporada Alta, el Teatre Lliure, el MNAC, el Macba i el Mercat de les Flors. El centre de dansa, de fet, va ser el primer a ser convidat a pagar i, de moment, ha abonat 400.000 euros, però ha recorregut la reclamació.

Nova llei 

La situació va generar una gran preocupació en el sector, fins llavors eximit d'aquest pagament.  Hi va haver reunions i contactes a nivell polític per unificar criteris sobre la interpretació de la llei. I hi va haver fruits positius.  El 8 de novembre el Congrés va aprovar la llei de Contractes Públics que recull l'excepció en Cultura per la qual s'interpreta, d'acord amb una directriu europea històrica, que les subvencions culturals no estan subjectes a IVA. Però això no ha fet desistir el Ministeri d'Hisenda de cobrar pels anys anteriors. I és el que ha començat a fer. El procés "ha sigut una sorpresa per a tots", a judici de Sunyer, que  titlla d'"increïble" que després d'haver-se aprovat la llei eximent es decideixi reclamar per exercicis anteriors.

Notícies relacionades

El director del festival va revelar fins i tot contactes amb el Ministeri de Cultura i la discrepància del departament que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo amb l'actuació del ministeri de Cristóbal Montoro: "Hem parlat amb el subdirector general de Teatre, Fernando Cerón, amb qui tenim una magnífica relació i que s'ha manifestat preocupat per aquesta situació. Però aquest problema no ve del Ministeri de Cultura, sinó d'Hisenda. I Cultura hi pot intervenir poc", a judici de Sunyer.

Per la seva part, fonts del Ministeri d'Hisenda neguen l'efecte retroactiu ja que les inspeccions es fan sempre cap enrere, alhora que afirmen que no tan sols es realitzen en el sector cultural. I asseguren que el que s'està fent "és aplicar als exercicis passats la normativa i jurisprudència aplicable a aquells exercicis".