PRESENTACIÓ DE LA 49a EDICIÓ

Menú pantagruèlic per al 49è Festival de Jazz de Barcelona

La gran cita musical reunirà entre el 17 d'octubre i el 19 de desembre gairebé 120 actuacions amb grans noms com Chick Corea, Diana Krall, Chucho Valdés o The Bad Plus

diana-krall-photo-by-mary-mccartney-press-photo-2017-billboard-1548

diana-krall-photo-by-mary-mccartney-press-photo-2017-billboard-1548

3
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Ales portes de les sempre emblemàtiques bodes d’or, la 49a edició del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona es prepara per oferir «un dels millors programes» de la seva història, en paraules del seu director, Tito Ramoneda. «L’oferta serà pantagruèlica», va secundar el seu director artístic, Joan Anton Cararach. L’entusiasme dels responsables del festival sembla justificat fent simplement una ullada al cartell, amb gairebé 120 actuacions –moltes de les quals són rutilants– que se celebraran en 21 espais diferents de Barcelona i Sant Cugat entre el 17 d’octubre i el 19 de desembre.

    

La 49a edició del festival es va posar a caminar a manera d’escalfament el mes de juliol passat, amb l’actuació del saxofonista Kamasi Washington, però el teló s’alçarà oficialment el 17 d’octubre amb el ja anunciat concert de Diana Krall a l’Auditori del Fòrum. Serà l’inici d’un gran viatge pel jazz i els seus afluents en què, més enllà dels múltiples tresors amagats, els flaixos apuntaran a il·lustres com Chick Corea & Gadd Band (9 de novembre), Chucho Valdés amb Gonzalo Rubalcaba (19 de novembre), Fred Hersch (14 de novembre), Avishai Cohen (25 de novembre), The Bad Plus (28 de novembre), Maceo Parker (2 de desembre), Trombone Shortly (9 de desembre) o Barbara Hendricks (15 de desembre).

Cararach va voler destacar, no obstant, la visita de joves artistes «convertits ja en primeres espases», com el saxofonista nord-americà Logan Richardson (19 d’octubre), la cantant cubana Daymé Arocena (3 de novembre), el pianista israelià Shai Maestro (11 de novembre) o el teclista nord-americà de r&b instrumental Cory Henry, amb The Funk Apostles (18 de novembre).

En el seu repàs, el director musical va posar especial èmfasi en l’oferta «exquisida» que proposarà el recuperat festival De cajón! com a cicle flamenc dins de la programació oficial. El programa enlluerna, certament: Estrella Morente (31 d’octubre), Antonio Carmona (2 de novembre), Chicuelo & Marco Mezquida (4 de novembre), Niño Josele (8 de novembre), Rocío Márquez (16 de novembre), Diego El Cigala (23 de novembre) i, com a tancament, Duquende (30 de novembre).

   

 Cararach va recordar, així mateix, la nodrida presència d’artistes de l’escena local: entre els quals figuren el pianista menorquí Marco Mezquida, protagonista d’un intens cicle de cinc concerts; el pianista barceloní Ignasi Terraza amb Kenny Washington (26 d’octubre); el baixista barceloní David Mengual amb l’Slow Quartet i Carme Canela (7 de novembre), o l’incombustible baixista Carles Benavent amb Antonio Serrano (29 de novembre).

Més enllà del jazz en sentit estricte, i assumint amb naturalitat conceptes com obertura de mires o vasos comunicants, el festival torna a ventilar-se obrint les finestres a altres gèneres. És el cas de les actuacions del músic folk-rock argentí Kevin Johansen (17 de novembre), la banda britànica de folk-rock The Waterboys (19 de novembre), la cantautora californiana Julia Holter (29 de novembre) i el supergrup indie espanyol León Benavente (14 de desembre).

La inabastable oferta paral·lela

NUTRITIVA OFERTA ALTERNATIVA / Com a aperitiu, el dissabte dia 30 de setembre se celebrarà la tercera edició del Jazz & Food: una sèrie de concerts gratuïts –Crazy Red Balls & Barcelona Shag Society, Flamingo Tours, aupaQUARTET o Just for Funk– combinats amb oferta de gastronomia al Moll de la Fusta.

Notícies relacionades

El festival –que compta aquest any amb un pressupost del voltant d’un milió d’euros– oferirà diverses sèries de concerts a l’Hotel El Palace, el Casino de Barcelona i el Harlem Jazz Club, així com a la ja tradicional Monvínic Experience (dedicada aquesta vegada als vins de Jerez).

I, atenció, celebrarà també l’esperada exposició Jazz Images, amb fotografies històriques del gran Jean-Pierre Leloir (de l’1 d’octubre al 25 de novembre al Fnac de L’Illa i de l’1 de desembre al 14 de gener del 2018, al Fnac El Triangle).