L'ESTACIÓ DELS CONCERTS

Catalunya és un festival

Les grans cites musicals estiuenques s'estenen per tot el territori per satisfer un públic que no para de créixer

fsp9993

fsp9993 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'estiu, ja el cantaven els Undertones en el seu imbatible himne 'Here comes the summer', és "temps de sortir i descobrir de què va la diversió". I la societat contemporània ha trobat la fórmula perfecta per canalitzar aquesta necessitat atàvica d'esbargiment a l'aire lliure que es desperta amb l'arribada de la calor (i, de passada, treure-li un rendiment econòmic): els festivals musicals d'estiu. Una modalitat d'oci organitzat que a Catalunya ha arrelat de forma espectacular en els últims anys fins al punt de cobrir pràcticament tot el territori i tot el calendari. Es diria que no hi ha municipi o pedania que en els pròxims dos mesos no tingui el seu programa de concerts, ja sigui compost de veteranes estrelles internacionals o d'esforçats talents locals. Quan arriba l'estiu, aquest país és un festival.

L'exemple d'aquest cap de setmana és paradigmàtic. Al recinte del Poble Espanyol de Barcelona es desenvolupa, entre divendres i dissabte, la quarta edició d'un festival anomenat Be Prog! My Friend, una cita concebuda per als aficionats al rock i el metal progressiu amb un cartell on figuren aquest any noms de tanta fama com Jethro Tull o Marillion. És un esdeveniment d'ambició gens menyspreable que, no obstant, passa pràcticament desapercebut per als mitjans al coincidir en dates amb un gegant com el Rock Fest (que té lloc aquests mateixos dies al recinte de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet), amb qui comparteix no només públic sinó també vocació arqueològica.

DEL METAL AL POP EXQUISIT

I n'hi ha més, perquè mentre l'àrea metropolitana es converteix en la capital europea del rock d'accent èpic, el pop català celebra dissabte la seva gran cimera anual al Pla d'en Sala de Canet de Mar, de la mà de la quarta entrega del renovat CanetRock, una marató de 12 hores de música amb una quinzena de grups (entre ells, Els Amics de les Arts, Txarango, Sopa de Cabra, Itaca Band, Jarabe de Palo i La Iaia) per al qual s'han esgotat les 20.000 entrades posades a la venda. I a Vilanova i la Geltrú, el consolidat Vida Festival desplega la seva solvent oferta de pop alternatiu i exquisit, amb Flaming Lips, Fleet Foxes, Devendra Banhart, Real Estate i Warpaint com a puntes de llança. I comença el Grec...

Els principals promotors  esgrimeixen les xifres d'ocupació per rebutjar que existeixi risc de saturació

Els mateixos solapaments es reproduiran en bona part dels caps de setmana futurs. La setmana que ve arrenquen el sumptuós festival de Cap Roig i el senyorial Castell de Peralada, mentre que el bulliciós Cruïlla s'apodera del Parc del Fòrum i el Jardins de Pedralbes inicia una fase d'activitat continuada. I també a prop esperen Porta Ferrada, Barcelona Beach Festival, Arts d'Estiu, Festival'Era, Portalblau, Cambrils, Barna'n'Roll, DGTL, Mas i Mas, Jardins de Terramar, Cadaqués i un llarguíssim etcètera.

La proliferació és tanta que comença a tenir aspecte de bombolla, però els principals promotors rebutgen que existeixi perill de saturació i esgrimeixen les xifres d'ocupació (que no deixen de créixer any rere any) per justificar l'aposta. Hi ha, asseguren, festival per a estona.    

Notícies relacionades