ANTIC EGIPTE

Trobats els jeroglífics monumentals més antics

Arqueòlegs de Yale descobreixen a la ciutat d'Elkab inscripcions egípcies de fa uns 5.200 anys

rock-inscription-site-south-of-luxor-discovered-by-yale-mission

rock-inscription-site-south-of-luxor-discovered-by-yale-mission

2
Es llegeix en minuts

Arqueòlegs de la Universitat de Yale han descobert els jeroglífics monumentals egipcis més antics coneguts, a l'antiga ciutat d'Elkab, que daten al voltant de 5.200 anys.

Aquestes noves inscripcions no van ser registrades prèviament per cap expedició i són de gran importància en la història dels sistemes d'escriptura egipcis antics, segons l'egiptòleg John Coleman Darnell, professor al Departament de Yale de llengües i civilitzacions del Pròxim Orient a Yale, que codirigeix l'Elkab Desert Survey Project.

"Aquest lloc d'art rupestre descobert recentment d'Al-Khawy conserva alguns dels signes més antics i més grans de les etapes formatives de l'escriptura jeroglífica i proporciona proves de com els antics egipcis van inventar el seu sistema d'escriptura únic", diu Darnell.

Els investigadors també van descobrir un gravat en roca que representa una manada d'elefants que va ser tallada entre 4.000-3.500 anys abans de Crist. Un dels elefants té un elefant petit dins seu que, segons Darnell, "és una manera increïblement rara de representar un animal femella embarassat".

Els arqueòlegs també han identificat un panell de quatre signes, creats al voltant de 3.250 abans de Crist, i escrit de dreta a esquerra -la direcció dominant de l'escriptura en els textos egipcis posteriors- que retrata imatges d'un cap de toro seguit per dues cigonyes posades esquena amb esquena amb un ocell ibis calb per sobre i entre elles.

IMMENSA QUANTITAT

La disposició dels símbols és comuna en les representacions egípcies posteriors del cicle solar i amb el concepte de lluminositat. "Aquestes imatges poden expressar el concepte d'autoritat real sobre el cosmos ordenat", afirma Darnell. L'arqueòleg indica que l'equip estava "absolutament sorprès" per la troballa deguda a la immensa quantitat no només d'escenes individuals, sinó també d'elements individuals.

"Aquest descobriment no és nou en el sentit que no és la primera vegada que algú ha vist aquests jeroglífics; però aquesta sí que és la primera vegada que algú els ha vist en una escala tan massiva. Aquests jeroglífics individuals fan cadascun més de mig metre d'altura, i el quadro sencer és d'uns 70 centímetres d'altura. Els signes trobats anteriorment només feien un o dos centímetres", assenyala.

CENTRES IMPORTANTS A L'ANTIC EGIPTE

Notícies relacionades

L'àrea on els investigadors van localitzar les inscripcions està a l'interior septentrional del desert d'Elkab. Aquesta zona, juntament amb Hierakonpolis, situada a l'altre costat del riu i coneguda com la seva ciutat bessona, eren centres molt importants en l'antic Egipte, diu Darnell, i demostren que el sistema comunicatiu en aquestes àrees no es limita als petits 'tokens' o etiquetes més comunes.

Darnell explica que aquests descobriments revelen que no hi havia un desenvolupament lent de l'escriptura principalment per a l'ús burocràtic com es creia anteriorment, sinó que l'escriptura jeroglífica estava més geogràficament estesa i tòpicament diversa en aquell moment, o poc després del seu desenvolupament. "Això també suggereix que hi ha un ús molt més expansiu del sistema d'escriptura inicial que el que indica un altre material arqueològic supervivent", explica.