DIA INTERNACIONAL

Spiderman i Els Venjadors contra el 'bullying'

Panini llança un còmic gratuït amb tres historietes d'herois de la Marvel en suport de la lluita contra l'assetjament escolar

zentauroepp38181877 icult c mic de spiderman y vengadores y guardianes d ela gal170425191755

zentauroepp38181877 icult c mic de spiderman y vengadores y guardianes d ela gal170425191755

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És ben conegut que Peter Parker, abans de ser picat per una aranya radioactiva i ocultar-se sota el vestit a Spiderman, va ser un adolescent tímid, llest i solitari que patia bullying per part dels seus companys de classe. El 1962, Stan Lee i Steve Ditko van crear l’heroi de còmic de Marvel avançant-se en 16 anys al primer estudi seriós, del psicòleg suec Dan Olweus, que posava nom a la persecució física i/o psicològica d’un menor per part dels seus propis companys i denunciava la situació de les víctimes. Ara, amb motiu del Dia internacional contra l’assetjament escolar, que se celebra demà, dia 2 de maig, Panini, que publica els herois de Marvel a Espanya, ha volgut unir-se a aquesta causa.

    

Per a això, l’editorial va tenir la idea de llançar una tirada de 50.000 exemplars d’un còmic de grapa, titulat 'Los Vengadores. Acoso nunca más', amb tres historietes de Spiderman, Els Venjadors i Guardians de la galàxia. L’exemplar pot recollir-se gratuïtament, fins a esgotar existències, a partir de demà en llibreries especialitzades de tot el país. La portada ja és tota una declaració d’intencions plena de simbolisme. La protagonitza el mateix Spiderman en primer pla ajudant un nen asstjat; en segon pla, la seva verdadera identitat, un jove Peter Parker consolat pel seu oncle Ben. La historieta de l’home aranya es titula 'Amigos en la red' i és obra de Gerry Duggan, Marcio Takara i Lee Loughridge. En la historieta, Spiderman troba un xaval lligat a un fanal i maltractat pels seus col·legues i li recorda que a ell, a la seva edat, també l’assetjaven constantment perquè no li agradaven els esports i estava més interessat en els llibres i els còmics. A continuació li donarà una lliçó de com ell es va deslliurar d’un abusador. 

    En la historieta dels Venjadors –titulada 'Tirador certero', de Sean Ryan, Carlo Barberi i Israel Silva– és Ull de Falcó qui se sent menysvalorat pels seus aparentment més totpoderosos companys Venjadors. I, en la de Guardians de la galàxia –'Coeficiente', de Jody Houser, Tana Ford i Ruth Redmond–, la segona entrega cinematogràfica del qual es va estrenar divendres passat, el grup troba una nena marginada pels seus i acabaran demostrant que els «dignes de confiança» són aquells que «tracten el que és diferent amb amabilitat».

    

El volum el completen dos textos que contextualitzen la història de Spiderman i l’assetjament i el compromís social de l’univers Marvel, firmats per José Luis Córdoba i Alejandro M. Viturtia, director de publicacions i director editorial de Panini, respectivament.

  

 L’editorial, a més a més, ha decidit distribuir l’exemplar en llibreries especialitzades en còmic per crear un efecte crida als nous lectors de tebeos perquè visitin aquest canal de venda tradicional i descobreixin que va més enllà de l’etiqueta de friqui.

Notícies relacionades

 

ALTRES CÒMICS SOBRE ASSETJAMENT

No és l’únic còmic que en els últims mesos ha tractat el tema de l’assetjament escolar. Un altre és 'Jane, el zorro & yo', que Salamandra Graphic va publicar a finals del 2016, basat en la pròpia experiència de la seva guionista, la canadenca Fanny Britt, que firma el llibre amb la dibuixant Isabelle Arsenault. Un altre, també autobiogràfic, va ser novetat de l’últim Saló del Còmic de Barcelona. El seu títol és 'Yo, gorda' (La Cúpula), és obra de la catalana Meritxell Bosch i amplia l’espectre temàtic a la situació familiar que li va minvar l’autoestima i la va portar a la bulímia.