Albert Espinosa desplaça Rahola de la segona posició dels més venuts de Sant Jordi

Xavier Bosch supera com a número u Fernando Aramburu si s'unifica en una sola llista les vendes en català i castellà dels llibreters

“Ressaca de Sant Jordi. Llibres, amor, cues, i fans desfermats.” / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La llista provisional dels llibres més venuts que el Gremi de Llibreters va elaborar el dia de Sant Jordi a la tarda està a punt de caducar. Demà, el gremi farà pública una versió definitiva, ja amb dades objectives de la venda fins a la nit del 23 d’abril en llibreries i parades emplaçades als carrers i amb informació més fiable sobre l’evolució respecte a anys anteriors i la quota del llibre en català i en castellà. No obstant, la recollida de dades a la xarxa informàtica Librired, en què es basa el gremi, ja s’ha realitzat, i la consulta ha permès elaborar una relació, que unifica les classificacions segons llengües i gèneres i que matisa molts aspectes sobre els llibres més venuts per Sant Jordi. ¿Ho va ser 'Patria', de Fernando Aramburu? ¿O 'Nosaltres dos', de Xavier Bosch? La resposta és que ha sigut Bosch l’autor del llibre més venut en la setmana que va del 17 al 23 d’abril. ¿I després? Aquí salta la sorpresa. Un autor que no apareixia ni entre els cinc més venuts en castellà ni entre els cinc més venuts en català resulta ser el segon més venut la diada: Albert Espinosa, que sumant les versions en català i castellà del seu llibre 'El que et diré quan et torni a veure' se situa en segona posició, per sobre de Pilar Rahola, Jaume Cabré, Jordi Basté, Fernando Aramburu, Rafel Nadal i Carlos Ruiz Zafón (vegeu el gràfic).

¿La raó? La novel·la d’Espinosa apareix, segons les dades recollides a Librired, com el sisè llibre més venut en català i també el sisè més venut en castellà. La resta de competidors o només estaven a la venda en la versió original o són d’autors en llengua catalana amb unes vendes de les seves traduccions al castellà gairebé simbòliques a Catalunya (Cabré, Rahola, Soler…)

Informació d’urgència

La llista dels llibres més venuts que el Gremi de Llibreters facilita als mitjans la mateixa tarda de Sant Jordi té un parell d’hipoteques que obliguen a relativitzar-la. Per un costat, quan s’elabora encara s’estan venent llibres, ningú ha pogut comptabilitzar les vendes a les parades al carrer i, a més, es construeix en gran part amb les vendes de les llibreries (170) afiliades a la xarxa Libridata, però solament amb orientacions de cadenes no integrades a la xarxa, com El Corte Inglés, o que no poden desglossar les seves dades per a Catalunya, com La Casa del Llibre.

Per un altre costat, la tradició de segregar les llistes dels més venuts en català i en castellà (que inicialment era una mesura proteccionista per donar paritat als llibres més venuts en català davant els títols en castellà, llavors amb xifres de venda superiors) oculta el fet que no hi ha dos més venuts sinó només un, i que els últims anys sol ser un llibre en català. I també relega els títols que tenen els lectors repartits de forma equilibrada entre les dues llengües, com és el cas d’Espinosa i, també aquest any, Carlos Ruiz Zafón i Care Santos, que remunten posicions en aquesta llista refosa.

Notícies relacionades

Posar ficció i no-ficció al mateix calaix en peu d’igualtat també relativitza la llista dels més venuts en aquesta segona classificació i dona més valor a la gran excepció: el llibre de Carles Capdevila, primer en no-ficció en català, que se situa desè en termes absoluts.

En general, les dades recollides per Libridata coincideixen amb el rànquing que elabora cada setmana EL PERIÓDICO. En la nostra classificació de la setmana de Sant Jordi es confirma el lideratge de Xavier Bosch en català i de Fernando Aramburu en castellà.