Literatura infantil i juvenil: 20 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

ealos18817953 ideas tienda al lots el petit princep170418163740

ealos18817953 ideas tienda al lots el petit princep170418163740

9
Es llegeix en minuts

Les il·lustracions cuidades fins al mínim detall amb una gran dosis de sensibilitat són les protagonistes de la literatura infantil que floreix aquest Sant Jordi. Els misteris encara per resoldre, les històries d'amistat i d'amor i els retrats de la nova generació adolescent encapçalen, en canvi, els tòpics de la nostra llista de recomanacions juvenils.

INFANTIL

INFANTILLA MARIONA I ELS SEUS MONSTRES / MARIONA Y SUS MONSTRUOS Oriol Molet. La Galera. 17,95 euros

Els monstres tendeixen a ser el gran malson dels nens. Però no per a la Mariona, una nena que durant un trasllat descobreix llibres de Miró, Rothko i Pollock i decideix imitar les seves pintures a les parets blanques de la seva nova casa. D'aquestes neixen uns monstres que es converteixen en els seus amics i l'acompanyen en aquest viatge de descoberta i fantasia. Aquest primer projecte d'Oriol Malet en solitari, il·lustrat sense paraules, neix de la relació amb la seva filla i fa tot un homenatge a la imaginació. 

AIXÒ NO ÉS UNA SELVA / ESTO NO ES UNA SELVASusanna Isern. Flamboyant. 15,95 euros

Tot va començar quan la Paula aprèn a dir que no. No a banyar-se, no a canviar-se de roba, no a endreçar l'habitació...“Això aviat semblarà una selva”, li va dir un dia la seva mare, i de sobte la seva habitació es va omplir d'arbres, lianes i animals movent-se per tot arreu. Com en una autèntica selva. Amb una llarga trajectòria en la literatura infantil, Isern ressalta amb humor el valor de les normes en les escenes quotidianes a través de les il·lustracions de Rocío Bonilla.

L'ILLA DE PAIDONÈSIA / LA ISLA DE PAIDONESIAOriol Canosa. La Galera. 17,50 euros

En Nicolàs és un nen de 9 anys que fuig a la petita illa de Paidonèsia perquè s'avorreix amb les discussions dels seus pares. Des d'allà comença a enviar cartes a institucions i a altres nens i nenes per construir un estat infantil on els nens cansats dels seus pares puguin escapar-se. Canosa fa un retrat d'ull hilarant al món dels adults amb aquest llibre il·lustrat per Gabriel Salvadó. Va ser guanyador del premi Folch i Torres 2016.

MÉS QUE MASCOTES. UNA DESFILADA D'EMOCIONS IL·LUSTRADES / MÁS QUE MASCOTAS. UN DESFILE DE EMOCIONES ILUSTRADASRaquel Gu. B de Blok. 12 euros

Després dels monstres humanitzats de 'Monstràleg' ('Monstruopedia'), Gu torna amb un mostrari de mascotes imaginàries que ajuden els nens a expressar les seves emocions més habituals. La de la tristesa els abraça i els eixuga les llàgrimes, la menjavergonya els motiva a provar coses noves, la robusta els aporta seguretat i la de la calma els relaxa posant-se sobre ells. Des de l'humor gràfic, l'autora acompanya cada dibuix amb un text en vers.

PETITA A LA JUNGLA / PEQUEÑA EN LA JUNGLAMarta Altés. Blackie Books. 14,90 euros

Ser petit pot resultar un gran problema a la jungla. La Monita no pot fer mai res divertit amb la manada per culpa de la seva mida; tot és massa alt, profund o perillós per a ella. Però un dia decideix afrontar les seves pors i demostrar als altres que la selva no és massa gran per a ella. Altés, una de les autores de literatura infantil amb més projecció internacional, demostra que amb curiositat i valentia es pot aconseguir tot el que un es proposa.

GENTADA / MOGOLLÓNMia Cassany. Mosquito Books. 19,90 euros

El Lucas es va despertar romàntic un matí i com que no tenia nòvia va decidir sortir a buscar-ne. A través de pàgines amb una infinitat de detalls, impreses a dos colors, Miguel Bustos il·lustra ambients estressants i asfixiants molt comuns en la vida diària, des d'una gentada sortint de la feina fins a una gran concentració de parelles passejant pel parc. Un llibre amb més de 450 jocs, reptes i activitats 'on line' per reforçar la imaginació i la creativitat.

FAN, LA NIÑA INVISIBLEVictoria Bermejo. Alfaqueque. 12 euros

Fan és una nena molt poc normal. Té 11 anys, és atrevida i descarada i té una especial relació amb la màgia, que li permet desaparèixer i aparèixer a voluntat. El seu pare i la seva mare no viuen junts encara que això no impedeix que segueixin sent una parella molt unida. El seu millor amic és un nen gitano que ensinistra gats. També té un germà, que ella no sabia que existia, set anys més gran que ella.

JATAKES. SIS CONTES BUDISTES / JATAKAS. SEIS CUENTOS BUDISTASMarta Millà. Fragmenta. 13,90 euros

Fa molts, molts anys van néixer uns animals amb poders màgics al Sud-est Asiàtic que encomanaven alegria i bondat als éssers humans des dels seus cors. L'actriu Marta Millà recull en aquest llibre sis jatakes, breus contes budistes que tracten valors essencials com la compassió, la generositat, la saviesa o l'amor a través d'animals exemplars. Els dibuixos són de l'argentina Rebeca Luciani.

¡VÍKINGS! / VIKINGOS!Vincent Carpentier. Nordica infantil. 16,50 euros

Els vikings ja desembarquen a les fredes terres del nord d'Europa. 'Víkings' recorre els paisatges i mars per on aquests comerciants van navegar des de finals del segle VIII fins a principis del X amb els seus vaixells gegants. Aquest llibre documental de l'arqueòleg francès Carpentier, il·lustrat per Jeff Pourquié, explica els costums i les relacions d'aquest poble europeu realçant la seva passió per la poesia i les històries.

DEBAJO DE LA TIERRA, DEBAJO DEL AGUAAleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński. Maeva. 29,90 euros

¿Què s'amaga en les profunditats de la terra?¿I de l'aigua? Els autors del premiat ‘Atlas del mundo’ ara ofereixen dos viatges simultanis per l'interior del nostre planeta a través d'il·lustracions espectaculars. Des d'un sentit t'endinsa a les mines d'or a Sud-àfrica o als orígens d'una erupció volcànica; des de l'altre t'explica com són els gegants marins o qui van ser els pioners del submarinisme.


JUVENIL

JUVENILELS IMAGINARIS / LOS IMAGINARIOSA. F. Harrold. Blackie Books. 16,90 euros

El Rudger és el millor amic de l'Amanda. Encara que aquest no existeixi i només l'Amanda pugui veure'l, el Rudger viurà i sentirà al costat d'ella. Però un dia apareix el Bunting i vol emportar-se'l. ¿Pot sobreviure un amic imaginari sense algú que l'imagini? L'autor britànic planteja una història fantàstica sobre la fidelitat amb els amics, la pèrdua d'imaginació en els adults i l'amor i el respecte per la gent propera. Els dibuixos són de la irlandesa Emily Gravett.

DOBLE MORTALSalvador Macip i Elisenda Roca. Fanbooks. 13,95 euros

Mentre Max i Julieta, dos adolescents, s'embarquen en la recerca a contrarellotge del seu germà i amic desaparegut, hauran de superar traïcions, suplantacions d'identitat i plans d'assassinat. A través de curts capítols i una complexa incògnita naixeran una atracció i una incipient història d'amor entre els protagonistes. Una novel·la escrita a quatre mans que combina misteri, intriga, sexe i violència.

L'ARBRE DE LES MENTIDES / EL ÁRBOL DE LAS MENTIRASFrances Hardinge. Bambu. 12,90 euros

La Faith és una brillant noia de 14 anys que vol estudiar ciències naturals, com el seu pare. De sobte, aquest apareix mort en estranyes circumstàncies i ella decideix resoldre el misteri a través d'un màgic arbre que s'alimenta de les mentides que li murmuren. La Faith s'ha d'enfrontar a la societat victoriana de l'època per trencar el tabú que relega la comunitat científica als homes. El llibre del britànic Hardinge va rebre el premi Costa el 2015.

SELFIS. LA NOVEL·LA D’UNA GENERACIÓRicard Ruiz Garzón i Saïd El Kadaoui Moussaoui. Columna. 17,50 euros

Durant els seus deu dies de viatge pel desert, el Kim i el Rasch envien missatges a la Llum, que està ingressada per un estrany accident que va patir amb ells durant un concert. Els dos amics, enamorats d'ella, li explicaran totes les seves vivències a la vegada que li revelen involuntàriament les incògnites de l'accident que va patir. Una novel·la amb llenguatge propi, vertebrada a través de missatges de mòbil, correus i vídeos, que fa un retrat transgressor de tota una generació.

EL MEU GERMÀ PERSEGUEIX DINOSAURES / MI HERMANO PERSIGUE DINOSAURIOSGiacomo Mazzariol. Nube de tinta. 14,95 euros

En Giacomo té cinc anys, dues germanes i està esperant amb moltes ganes el seu germà petit per jugar a coses de nois. Quan neix en Giovanni i les paraules 'síndrome de Down' entren a la seva vida, el seu entusiasme es converteix en rebuig i vergonya. Durant l'adolescència, en Giacomo s'adonarà que estava molt equivocat i que el seu germà és un superheroi. Un testimoni en primera persona que narra els episodis quotidians d'ell i la seva família.

EL VERANO DE LAS SEGUNDAS OPORTUNIDADESMorgan Matson. La Galera. 17,95 euros

A la família de Taylor no passen gaire temps junts perquè sempre estan molt ocupats. Però un dia reben la notícia que el seu pare té càncer i decideixen marxar a passar l'estiu en una casa de camp on solien anar abans. Allà Taylor es retroba amb la seva antiga millor amiga i amb el seu primer nòvio. Encara que el temps és el rival més gran de Taylor, l'autora 'best-seller' de 'The New York Times' demostra amb aquesta novel·la romàntica que encara hi ha temps per a les segones oportunitats.

PAX. UNA HISTORIA DE PAZ Y AMISTADSara Pennypacker. Nube de tinta. 16,95 euros

Peter i Pax, la seva guineu domèstica, són inseparables. Però quan el seu pare ha de marxar a defensar el seu país i deixa Peter al càrrec del seu avi, aquest es veu obligat a abandonar Pax al bosc. Peter emprendrà una aventura de centenars de quilòmetres per recuperar el seu lleial amic mentre deixa enrere la seva infantesa. Mentre Pax espera el seu amo haurà d'aprendre a sobreviure als perills del bosc. Dos viatges iniciàtics paral·lels, explicats des de dos punts de vista, que parlen de confiança, adaptació i amistat. Les il·lustracions són de Jon Klassen. 

SELFIES AL CEMENTIRIMaria Carme Roca. Barcanova. 12,40 euros

En aquesta novel·la els personatges són molt especials: tots són vius virtuals, morts de manera sobtada que han d'absorbir energia d'altres per poder tornar a la vida quan algú se'n recorda d'ells. Nils es troba a l'antic cementiri de Malmö, a Suècia, i està encantat de ser un mort reciclat perquè es pot dedicar a fer el que més li agrada: lligar. Això sí, ningú pot conèixer la seva existència; han de seguir sent una llegenda. La novel·la fantàstica de Roca va guanyar el premi Barcanova 2016.

EndFragment

¿QUIÉN MATÓ A ALEX? EL SECRETO DESVELADOJaneth G. S. Oz. 16,90 euros 

Hannah és una noia de 16 anys que, com tota adolescent actual, passa tot el temps lliure a les xarxes socials. Un dia rep un missatge a Facebook d'un noi anomenat Alex Crowell que li demana ajuda per descobrir qui el va matar. En aquesta novel·la negra juvenil amb grans dosis de misteri i suspens Janeth narra la investigació que Hannah posa en marxa per resoldre el cas d'assassinat. Això sí, enmig de morts fingides, amenaces i moltes mentides la noia comptarà amb l'ajuda inesperada del fantasma d'Alex.

BÈSTIES FANTÀSTIQUES I ON TROBAR-LES / ANIMALES FANTÁSTICOS Y DÓNDE ENCONTRARLOS J. K. Rowling. Empúries / Salamandra. 15 euros 

Més de cinquanta anys abans de l'inici de la saga de Harry potter, l'explorador i magizoòleg Newt Scamander arriba a Nova York amb una maleta plena d'animals fantàstics. Aquests éssers extraordinaris que s'escapen i provoquen la por a la gran ciutat seran estudiats per Harry Potter i els seus amics en el seu primer any a Hogwarts. J.K Rowling debuta com a guionista en aquesta narració de la pel·lícula protagonitzada pel guardonat Eddie Redmayne sobre l'amistat, la màgia i el caos. Les criatures han sigut creades per l'estudi de disseny MinaLima.

Notícies relacionades

 

EndFragment