PROGRAMACIÓ 2017-18

Trifonov, Pires i Gergiev tornen a Ibercamera

El cicle de música clàssica comptarà amb un total de dotze concerts, un més que l'any anterior, repartits entre l'Auditori i el Palau

fcasals36907250 trifonov170410162211

fcasals36907250 trifonov170410162211

2
Es llegeix en minuts
ESTER TORRAS / BARCELONA

La 34a edició d’Ibercamera començarà el pròxim octubre seguint amb la tradició d’obrir amb música cambrística. La Truita de Franz Schubert, interpretada per Da Camera Ensemble en homenatge a l’Associació Música da Camera, inaugurarà un cicle de concerts en què destaquen els pianistes Daniil Trifonov i Maria Joao Pires, el director Valery Gergiev i la Philharmonia Orchestra.

    El president de Grupcamera, Josep Maria Prat, va anunciar dies enrere un lleuger creixement en l’oferta de concerts, passant d’11 a 12 actuacions: sis a l’Auditori i sis al Palau de la Música Catalana. 

    Després de conquistar l’Auditori aquest gener amb una virtuosa interpretació de Robert Schumann i el repertori rus, Trifonov, pianista rus mundialment sol·licitat, tornarà a l’Auditori el 4 d’octubre per estrenar les Variacions sobre un tema de Chopin, de Frederic Mompou, juntament amb la versió de Serguei Rakhmàninov i la Sonata núm. 2. Segons va explicar Prat, va ser el mateix Trifonov qui va sol·licitar al seu mànager que li fes un lloc en el seu calendari, pràcticament «inaccessible», per actuar en aquesta sessió extraordinària que s’ha programat al marge de l’abonament regular de 10 concerts.

VERSIÓ DE REFERÈNCIA / El Messies de Georg Friedrich Händel dirigit per Edward Higginbottom, que va impactar públic i crítica de forma unànime fa dues temporades al capdavant del cor de cambra Oxford Voices i de l’orquestra Instruments of Time and Truth, tornarà amb aquesta versió considerada ja com a referència. «Higginbottom era pràcticament un desconegut quan va venir el 2015. Llavors el vam presentar com el sacerdot de Händel i va causar una impressió sorprenent», va recordar Prat. L’aclamat oratori tindrà lloc el 21 de desembre al Palau de la Música, fora d’abonament.

    Encara amb el regust del tercer acte de Tristany i Isolda, el director Gergiev també repetirà temporada a Ibercamera amb la Segona de Mahler juntament amb l’Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski i el Cor Ibercamera, que va néixer amb el 30è aniversari de la promotora. Per la seva part, l’Heroica de Ludwig van Beethoven serà interpretada per la Philharmonia Orchestra, amb el debut del director Karl-Heinz Streffens i el jove Serguei Redkin al piano. 

Notícies relacionades

    La llegendària pianista argentina Martha Argerich s’embarcarà en un repertori poc vist a Ibercamera: el de dos pianos. Juntament amb  Gabriele Baldocci oferirà obres de Wolfgang Amadeus Mozart, Serguei Rakhmàninov i Maurice Ravel. Una altra famosa pianista fidel a Ibercamera des de l’inici, Maria Joao Pires, presentarà el concert Emperador de Beethoven amb l’Orquestra de París, dirigida per Daniel Harding. I Andras Schiff dirigirà des del seu piano la Cappella Andrea Barca amb els Concerts per a piano i orquestra, de Johann Sebastian Bach. Els germans Serguei i Luisine Khachatryan, amb les sonates per a violí i piano de Mozart, Serguei Prokófiev i César Franck, són altres dels solistes destacats. 

ALTA OCUPACIÓ / El pressupost de la pròxima temporada 2017-2018 és d’1,45 milions d’euros, amb una subvenció pública de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya del voltant de l’11% (uns 161.000 euros). Per Prat és important l’alta fidelitat del públic. Fins ara, la mitjana d’ocupació d’aquesta temporada arriba al 83%, amb una mitjana de 1.710 entrades venudes per concert.