RETORN A ESCENA

Simona Levi: "El teatre ha de ser útil"

La directora i activista ofereix les últimes funcions d''Hazte banquero' a Barcelona, al Centre Cultural La Farinera del Clot

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’activista i directora teatral Simona Levi creu que el teatre ha de servir a la societat. Per això, quan va saltar l’escàndol de les preferents, les targetes black i Bankia, va estrenar Hazte banquero. Després de l’èxit en l’últim Grec i en la seva gira espanyola, el muntatge torna per últim cop a Barcelona on, des d’avui i fins diumenge, es representarà al Centre Cultural La Farinera del Clot.

L’obra teatral –escrita conjuntament entre ella, autora de la dramatúrgia, i el documentalista Sergio Salgado– ha servit per acostar al públic (i clarificar) l’enorme estafa. La peça es basa en informacions aparegudes en els 8.000 correus de l’expresident de Cajamadrid, Miguel Blesa. El cas Bankia va acabar al jutjat gràcies al fet que aquells correus de Blesa (consultables a la web) van arribar de forma anònima a una bústia on line (encara vigent) oberta per recollir proves. Josep Julien, Albert Pérez i Elies Barberà protagonitzen aquest muntatge, impulsat per les plataformes ciutadanes Xnet i 15MpaRato i coproduït per Conservas i Minoria Absoluta.

LLIBRE I PEL·LÍCULA A LA VISTA

 «L’únic que ha canviat des que la vam estrenar l’estiu passat al Poliorama és que els protagonistes llavors imputats ara han sigut condemnats», destaca Levi, encantada de tornar a Barcelona. Molta gent es va quedar sense poder veure l’espectacle llavors, però la idea d’editar un llibre, que sortirà passat Sant Jordi, i de fer una pel·lícula per deixar constància d’aquesta aventura la mantenen animada. «El teatre ha de ser eficaç, útil. Els meus espectacles sempre han sigut així. Aquest, a més, ha sigut una aventura brutal aixecada amb la informació i el suport de ciutadans corrents», ressalta Levi. 

CONTRA LA INJUSTÍCIA

Tota la seva vida s’ha dedicat a combatre la injustícia amb el seu peculiar sentit de l’humor i esperit de denúncia. «El mal triomfa però el bé avança, aquest és el meu lema», diu amb ironia, conscient que, tot i que no canviarà el món, sí que espera molestar els que es creuen per sobre del bé i del mal. Ella, que va estudiar amb Lecoq, admet que té ànima de bufó. «L’humor és millor que el pessimisme i dona bona energia per seguir lluitant».

Notícies relacionades

Fa 36 anys que fa pujar els colors al poder. No es pot abaixar la guàrdia. «Cal mantenir-se atent. Intenten manipular-nos constantment. Només s’han de veure les declaracions de De Guindos per intentar canviar la història. Ara presumeix de ser qui va destapar les targetes black, quan és tot al contrari. ¡Però si no feia res més que felicitar Blesa en els mails que li enviava!»

De moment està satisfeta amb la primera condemna a Rodrigo Rato, que va ser president de Bankia. Però n’espera més.