Esdeveniment editorial

Ricardo Piglia va deixar almenys cinc llibres pòstums

L'agència del desaparegut escriptor argentí ratifica que es publicaran seguint un calendari establert per l'autor

 

  / JOAN S PUIG PASQUAL

1
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

El que el món cultural argentí intuïa s'ha convertit en certesa: en els pròxims mesos hi haurà almenys cinc llibres de Ricardo Piglia. La seva agència literària, Schavelzon Graham, ha fet pública l'anhelada novetat. Malgrat l'esclerosi lateral amiotròfica que va provocar la seva mort el dia 6 de gener, l'autor de 'Respiración artificial' va poder completar les obres pendents amb l'ajuda dels seus col·laboradors. Entre aquests projectes acabats hi ha l'últim volum dels 'Diarios de Emilio Renzi', el seu àlter ego, que arribarà a les llibreries al setembre amb el títol d''Un día en la vida'. Més tard es publicarà “Por un relato futuro. Conversaciones con Juan José Saer”. Es tracta d'una sèrie de diàlegs entre Piglia i l'autor d''El entenado', que va morir el 2005, i considerat per Piglia una de les plomes més importants de l'Argentina de la segona meitat del segle XX.

La mateixa agència ha anticipat que més endavant es publicaran 'Los casos del comisario Croce', un llibre de 12 contes, vuit dels quals són inèdits. També es recopilarà tota la seva narrativa breu. El cinquè llibre que Piglia va deixar inèdit als 75 anys es titula 'Escenas de la novela argentina'. En aquest volum es reuniran les classes que va fer a la tele pública el 2012. El programa, emès els dissabtes a la nit, es va considerar en el seu moment una verdadera i extraordinària raresa cultural.

A més, queda pendent l'edició dels seus 'Ensayos completos', 'China 1973', el viatge que hi va fer quan encara simpatitzava amb el maoisme; 'Fragmentos de un diario'; 'La Argentina a trozos y otros prólogos', i l'edició d'un seminari dictat el 1995 a la Universitat de Buenos Aires, amb el títol 'Teoría de la prosa'.

Notícies relacionades

Donada la quantitat de textos pòstums, Schavelzon Graham ha explicat que la publicació integral d'aquests textos pòstums de Piglia es farà al llarg d'uns quants anys i respectarà el pla de terminis elaborat pel mateix escriptor.

L'arxiu personal de l'autor d''El camino de Ida' va ser dipositat a la Firestone Library de la Universitat de Princeton, de la qual era professor emèrit. El material inclou notes, documents, fotos i els quaderns manuscrits dels diaris.