LA GRAN FESTA DEL CINE NORD-AMERICÀ

'Moonlight' dona la sorpresa en els Oscars

Guanya la millor pel·lícula després que s'anunciés per error el premi per a 'La la land'

El musical de Chazelle guanya sis estatuetes, inclosa la del director i la d'Emma Stone

'Moonlight' dona la sorpresa en els Oscars

MARK RALSTON (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hi ha edicions dels Oscar amb sorpreses però capítol a part en la història mereixerà la d'aquest any. 'Moonlight', la poètica creació de Barry Jenkins sobre la identitat sexual d'un jove negre en un barri marginal de Miami, ha sigut coronada com a millor pel·lícula per l'Acadèmia de Hollywood, un dels tres guardons per a la pel·lícula juntament amb el del guió adaptat i el d'actor de repartiment per a Mahershala Ali. I amb el triomf ha desbancat la favorita, 'La la land',' que s'ha emportat sis premis de les seves 14 nominacions, incloent-hi el de millor director per a Damien Chazelle, el realitzador més jove que l'aconsegueix. Però si la sorpresa ha sigut majúscula per als que segueixen les quinieles (encara que no per als amants del cine) el que passarà a la història és un error monumental en la gala que ha portat per uns minuts a donar 'La la land' per guanyadora del premi gros.

L'embolic ha sigut "culpa” de Warren Beatty, que presentava aquest últim guardó. Després d'uns titubejos, ha passat el sobre a Faye Dunaway, que ha llegit 'La la land' i tot l'equip del musical ha pujat a l'escenari. Han començat els discursos i ho estaven celebrant fins que un dels productors s'ha adonat de l'error. Ha dit que l'Oscar a millor pel·lícula era per a 'Moonlight' i semblava que era una d'aquelles dedicatòries que solen fer els guanyadors als seus competidors alabant el seu treball. Però el productor ha insistit: no era qüestió de bones maneres, i ha ensenyat la papereta, on estava escrit 'Moonlight'. Beatty s'havia equivocat i havia agafat el sobre del premi anterior, el de millor actriu per a Emma Stone, protagonista de 'La la land'.

Aquí teniu el moment:

El malentès serà del més comentat i repetit en vídeos d'aquesta 89a edició dels Oscars però no resta brillantor al triomf d'una pel·lícula exquisida i autèntica produïda amb només un milió i mig de dòlars i que ha sigut capaç de frenar la tendència dels Oscars de donar el seu principal reconeixement a pel·lícules que tracten sobre Hollywood. Però 'La la land' no ha fracassat: a més dels Oscars de Chazelle i Stone ha guanyat per fotografia, disseny de producció, banda sonora i cançó ('City of Stars').

'MANCHESTER FRENTE AL MAR'

Els Oscars han reconegut també com a actor protagonista Casey Affleck pel seu treball a 'Manchester frente al mar', el drama pel qual el director Kenneth Lonergan ha guanyat l'Oscar al millor guió original. I encara que aquest guardó ha deixat sense el seu tercer Oscar Denzel Washington, la seva adaptació de l'obra d'August Wilson Fences ha portat per fi a l'Oscar Viola Davis, una de les millors intèrprets dels Estats Units, que ha aconseguit la seva primera estatueta com a actriu de repartiment.

Encara que una mica menys política del que es podia esperar en la primera edició dels Oscars sota la presidència de Donald Trump, la gala ha estat esquitxada de missatges sobre les seves polítiques i les pors i el rebuig que ha generat. Alguns han sigut gestos, com l'elecció per Ava DuVernay del vestit d'un dissenyador d'un país de majoria musulmana (l'Aràbia Saudita) o el llaç blau en suport a la Unió Americana de Llibertats Civils que han lluït estrelles com Jenkins, Ruth Negga o Lin-Manuel Miranda.

AL·LUSIONS A TRUMP

Molts altres han estat esquitxats d'humor gràcies a Kimmy Kimmel, el còmic i mestre de cerimònies, que ha fet broma entre altres coses sobre la tendència de Trump a tuitejar molt d'hora al matí "quan va al lavabo” i que ha ironitzat amb les crítiques del president a Meryl Streep com a actriu "sobrevalorada”.

Però molts altres missatges han sigut absolutament seriosos. Entre ells ha destacat el comunicat que ha enviat l'iranià Ashgar Farhadi, que ha guanyat el seu segon Oscar per 'El viatjante' i que va decidir no viatjar als EUA en protesta pel veto de Trump a refugiats i immigrants de l'Iran i sis països més de majoria musulmana. Farhadi ha qualificat d'"inhumana” la norma i ha assegurat: "Dividir el món entre les categories de nosaltres i els nostres enemics crea por. Una enganyosa justificació per a l'agressió i la guerra”.

Hi ha hagut més missatges sobre el moment de tensió política despertat per l'elecció de Trump, sovint sense esmentar el seu nom. Un dels directors de 'Zootrópolis', guanyadora en categoria d'animació, ha parlat de la seva pel·lícula com una història que mostra que la "tolerància és més poderosa que la por a l'altre”. I al presentar les categories d'animació Gael García Bernal ha aconseguit una ovació quan ha dit: "Com a mexicà, llatinoamericà, treballador immigrant i com a ésser humà estic contra qualsevol tipus de mur que vulgui separar-nos”.

PER L'EDUCACIÓ PÚBLICA

També s'han sentit missatges a favor de l'educació pública i de les arts (el mínim finançament federal de les quals Trump planeja eliminar). El director del documental guardonat, el monumental 'OJ: Made in America', ha dedicat el premi "a les víctimes de la brutalitat policial, la violència racialment motivada i la injustícia penal.” I el director del curt documental premiat, 'The White Helmets', sobre un grup civil de rescat a Síria, ha posat tots els assistents dempeus per demanar el final de la guerra.

Notícies relacionades

Alguns no han hagut de dir res per llançar un missatge de diversitat: Ali, l'actor guardonat per 'Moonlight', és el primer musulmà que guanya un Oscar.

'Sing', un curt hongarès que explica la història d'unes nenes que es rebel·len contra la injustícia d'un adult, ha deixat sense Oscar 'Timecode', del català Juanjo Giménez. Dues estatuetes per a 'Hasta el último hombre' han confirmat la reconciliació de Hollywood amb Mel Gibson. I hi ha hagut també un Oscar per a 'La llegada' (edició de so, que li ha donat l'estatueta a Kevin McConnell després de 21 nominacions), així com per a 'Escuadrón suicida' (maquillatge i perruqueria), 'Animals fantàstics i on trobar-los' (vestuario) i 'El llibre de la selva' (efectes visuals).