L'Acadèmia, acusada de plagi per un vídeo de la gala dels Gaudí

Javier Giner afirma que 'El porta a porta de Bruno Oro' és un calc d'un curt que va realitzar el 2014

1
Es llegeix en minuts

El director i guionista Javier Giner ha denunciat públicament a través del seu compte de Twitter que el vídeo 'El porta a porta de Bruno Oro' emès durant la gala d'aquest diumenge dels IX Premis Gaudí del cine Català és un plagi d'un curtmetratge seu realitzat el 2014 per al programa 'Alaska y Coronas' de TVE.

Notícies relacionades

En el curt de Giner, un actor sense feina, Patrick Martino, protagonitza un porta a porta en una escala de veïns que intenta convèncer de les virtuts del cine espanyol, sense gaire èxit, i s'identifica amb un "Hola, soc el cine espanyol". Una situació molt semblant a la que mostra la cinta protagonitzada per Bruno Oro, on l'intèrpret català també es passeja per un bloc de vivendes saludant amb un "Bon dia, ha sentit a parlar del cinema català?" amb la intenció d'airejar les bondats del cine català. Moltes coincidències, fins i tot en el nom: 'Porta a porta', es titula el de Giner.

L'Acadèmia, davant l'enrenou creat a les xarxes, ha emès un comunicat negant la còpia: "En cap cas s'han utilitzat les idees del cineasta Javier Giner", i evidenciant que el guió d'una gala "es nodreix de nombroses referències", i afirma que la utilitzada "no és patrimoni del cineasta". La nota inclou, a més, la postura dels guionistes davant la desafortunada casualitat: "Lamentem la coincidència absolutament fortuïta. Els esquetxos parteixen d'un plantejament similar i, com és lògic, si haguéssim conegut el curt anterior no hauríem apostat per aquesta idea".