INVESTIGACIÓ

Les cames de Nefertari, dona de Ramsès II, ¿a Torí?

Un grup d'arqueòlegs atribueixen a la reina egípcia uns membres momificats que s'exposen al Museu Egipci de la ciutat italiana

zentauroepp36533584 gra160  londres  06 12 2016   imagen facilitada por joan fle161206190826

zentauroepp36533584 gra160 londres 06 12 2016 imagen facilitada por joan fle161206190826 / Joan Fletcher

1
Es llegeix en minuts

Un grup d'arqueòlegs han identificat un parell de cames momificades que s'exposen al Museu Egipci de Torí (Itàlia) com a pertanyents a la reina egípcia Nefertari, la dona preferida del faraó Ramsès II, informa en un comunicat la universitat anglesa de York. Els acadèmics d'aquest centre Stephen Buckley i Joann Fletcher van participar en la investigació internacional que va determinar la presumpta procedència d'aquestes extremitats, mitjançant exàmens químics i paleopatològics i datació per radiocarboni.

DONA ADULTA D'UNS 40 ANYS

Els científics, l'estudi del qual es publica a la revista nord-americana 'PLOS One', conclouen que "l'escenari més probable és que aquests genolls momificats veritablement pertanyessin a la reina Nefertari". Els investigadors van establir que les cames, extretes per arqueòlegs italians el 1904 d'una tomba de la vall de les Reines a Egipte, són d'una dona adulta d'uns 40 anys.

Notícies relacionades

L'anàlisi química efectuada per Buckley va corroborar que els materials utilitzats per embalsamar-les s'ajusten a la tradició de momificació egípcia del segle XIII aC, cosa que, juntament amb altres indicis, indiquen que Nefertari n'hauria pogut ser la propietària. "Tant Stephen com jo tenim gran experiència a estudiar les mòmies reials egípcies, i les proves que hem pogut reunir sobre les restes de Nefertari no només complementen les investigacions que hem fet sobre la reina i la seva tomba, també ens permeten afegir una altra peça al puzle del que se sap sobre la momificació a Egipte", va declarar Fletcher.

Nefertari Meritmut, la mort de la qual se situa el 1255 aC, va pertànyer a la dinastia egípcia XIX i va ser la Gran Esposa Reial de Ramsès II el Gran, un dels faraons més poderosos.