Un Planeta rodó

La supervendes Dolores Redondo, autora de la trilogia de Baztan, obté el guardó per 'Todo esto te daré'

Marcos Chicot, que va conèixer l'èxit gràcies a autopublicar-se a Amazon, és el finalista

lainz35923335 barcelona 15 10 2016  icult   entrega del premio planeta a d161016003156

lainz35923335 barcelona 15 10 2016 icult entrega del premio planeta a d161016003156

3
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / BARCELONA

El Planeta d’aquest any és una aposta segura. Un cavall guanyador en tota regla amb l’aval de Dolores Redondo, que amb la seva trilogia policíaca ubicada al Valle de Baztan i la seva mitologia basconavarresa ha aconseguit vendre en aquests temps de penúries comercials més de 600.000 exemplars, ha sigut traduïda a gairebé 30 països i té en marxa una adaptació cinematogràfica per a l’any que ve. I per si encara no n’hi hagués prou ara ratifica la seva escalada amb un premi de 601.000 euros, el segon en dotació després del Nobel. Naturalment, ahir a la nit, festivitat de Santa Teresa, l’autora no cabia a la pell d’alegria, després de fer-se públic el resultat en el tradicional sopar al Palau de Congressos de Catalunya que ha comptat amb la tensa presència dels Reis d’Espanya, Felip i Letizia, i del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

    La novel·la que ha guanyat el premi, Todo esto te daré, no té res a veure amb les aventures d’Amaia Salazar, la seva popular inspectora d’homicidis de la Policia Foral de Navarra, però sí que hi comparteix un escenari rural similar i una ominosa atmosfera semblant. I és que al Planeta sempre li ha caigut bé la novel·la negra.

    Redondo, que ha escrit aquesta vegada una novel·la única, que no és seqüela ni preqüela de cap sèrie, ha traslladat la seva història a Galícia en una trama intrigant, com no podia ser d’una altra manera. Aquí el protagonista és un escriptor que descobreix, a partir d’un accident de trànsit, la doble vida de la víctima, un membre d’una família aristòcrata i els secrets que amaga el clan. La investigació no la conduirà l’autor sol, l’acompanyarà un guàrdia civil retirat i un capellà amic del finat. Un trio que, possiblement, donarà molt de joc.

    L’autora, nascuda a Sant Sebastià encara que actualment viu a Cientrúenigo, Navarra, es va fer un nom de la nit al dia amb la seva primera novel·la, El guardián invisible, per la qual Destino (un dels segells del grup Planeta) va apostar fort des d’un primer moment, amb un llançament de 15.000 exemplars, una xifra realment insòlita tractant-se d’una autora novella a qui ningú coneixia. La resta és història: els fans de l’autora avui són legió i l’èxit de la trilogia de Baztan ha propiciat fins i tot una ruta turística per la zona. A això s’hi ha d’afegir que a la primavera arribarà a les sales la pel·lícula El guardián invisible (els drets van ser comprats per Peter Nadermann, productor de la saga Millenium) sota la direcció de Fernando González Molina (Palmeras en la nieve). 

Notícies relacionades

‘EBOOK’ MÉS VENUT / La història del finalista, Marcos Chicot (Madrid, 1971), té alguna cosa de justícia poètica. La seva novel·la precedent, El asesinato de Pitágoras, va quedar quarta en la pugna final pel Planeta, de fa uns quants anys. Al no trobar editor va decidir penjar la seva novel·la al Kindle Direct Publising d’Amazon, on va ser l’ebook més venut en espanyol, per sobre d’Inferno, de Dan Brown. Rescatada pel segell Duomo, el llibre va tenir una excel·lent vida comercial en paper, igual que el següent, La hermandad. L’obra finalista, El asesinato de Sócrates, és una novel·la d’acció i aventures amb el rerefons històric de la guerra del Peloponès i  té el filòsof grec com a personatge protagonista de qui l’oracle de Delfos prediu que serà assassinat per un home de mirada clara. Un dels deixebles s’obsessiona amb la idea que un personatge d’ulls gairebé transparents a qui coneix pugui ser el futur criminal. Chicot s’emportarà a casa 150.000 euros.

    El jurat, integrat per Alberto Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Emili Rosales,  va seleccionar una primera llista de 10 novel·les finalistes entre les 552, xifra rècord, que es van presentar aquest any.