UNA DE LES GRANS VEUS DE LA CANÇÓ ESPANYOLA

Bustamante: "Primer vaig estimar els boleros i després la música"

El cantant càntabre triomfa amb el seu disc 'Amor de los dos', que presentarà a Barcelona el 19 de novembre

jgarcia34207167 barcelona  barcelon s    09 06 2016     icult   entrevista c160926182539

jgarcia34207167 barcelona barcelon s 09 06 2016 icult entrevista c160926182539 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Luis Troquel
Luis Troquel

Periodista

ver +

Després d’un estiu de continus viatges promocionals a Mèxic, aquesta tardor tindrem Bustamante per partida múltiple. El 19 de novembre debutarà a l’Auditori del Fòrum amb el seu novè disc, l’exitós Amor de los dos. Encara abans, el 31 d’octubre, també el podrem veure a Barcelona en l’únic concert de la gira OT. El reencuentro, al Palau Sant Jordi juntament amb els seus companys del programa que el va llançar a la fama. I cada tarda, serà la veu de la nova sintonia de capçalera de la incombustible sèrie Amar es para siempre.  

«Jo primer vaig estimar els boleros i després la música», afirma David Bustamante. «Amb ells vaig començar a sentir, a somiar el que algun dia volia ser». Sona a paradoxa: amb un disc de cançons mexicanes de mitjans del segle XX, Bustamante es consagra, definitivament, com un dels millors cantants que ha donat a llum l’Espanya del segle XXI. Mai abans havia cantat així de bé. «He fet un exercici de contenció absolut. He descobert una part de mi; jugant, com diuen a Mèxic, amb la llàgrima a la veu. Són cançons que ha interpretat molta gent, però la meva referència sempre ha sigut la versió original, la manera en què van ser concebudes».

Sense Juan Gabriel

 

Peces de gegants com ara Armando Manzanero, José Alfredo Jiménez, Consuelo Velázquez o el més recent Joan Sebastian. No obstant, no n’hi ha cap ni d’Agustín Lara ni del recentment desaparegut Juan Gabriel, amb qui David Bustamante va cantar l’any passat al disc Los Dúo 2. «Per a mi va ser una experiència inoblidable. En aquest disc finalment no hi ha temes seus perquè vam tendir més cap al bolero que a la ranxera».

No hi ha ningú com aquest artista càntabre que conjugui tan bé les maneres de l’escola valenciana melòdica amb el neoclassicisme dels baladistes llatins. I pocs productors com el veterà Jorge Avendaño l’haguessin ajudat tan bé a travessar el pont generacional. «Amb prou feines es fan ja produccions així, amb aquesta quantitat de músics i sense res programat». I per donar-hi encara més regust asteca, inclou duos amb Alejandro Fernández, Alicia Villarreal i Edith Márquez. 

Si Luis Miguel va titular un dels seus discos México en piel, aquest Amor de los dos bé es podria subtitular México en la voz. A punt de gravar-se, va saltar la notícia que Julio Iglesias anava a publicar un disc dedicat també al cançoner de tan magne país. ¿Van pensar a aturar-ho?. «En cap moment. Entre altres coses perquè la meva manera d’interpretar és molt diferent de la seva. Encara que féssim el mateix disc idèntic, amb els mateixos temes i arranjaments, no tindria res a veure», explica.

Notícies relacionades

Bustamante ha tingut com a millors èxits balades totes ballables. I de ballable no hi ha res a Amor de los dos. «Les cançons rítmiques m’han donat moltes alegries, però… ¿què és més jo, aquelles cançons o les balades? Jo vull fer alguna cosa que m’ompli, en què senti pell». Ja té 34 anys i se’n compleixen ara 10 de la publicació del seu únic disc anterior de versions. «És un retrobament amb Llatinoamèrica i un homenatge a generacions, que ens ho han donat tot. El bolero no té edat, li agrada a tothom».

També aquest estiu ha complert una dècada de matrimoni amb l’actriu Paula Echevarría. ¿Quina cançó del disc dedicaria a l’aniversari? «És la història d’un amor com no n’hi ha cap d’igual. Seria la frase perfecta, però sense el desenllaç trist que té la cançó», afegeix rient.