36A EDICIÓ

Fira Tàrrega situa la interculturalitat en el punt de mira

Bona part dels 60 espectacles previstos afronten temes com la convivència i els reptes de la immigració

 

  / MARTÍ E. BERENGUER

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Fira Tàrrega apuja aquest dijous el teló de la seva 36a edició amb la interculturalitat com a eix vertebrador d'una àmplia programació de teatre, circ, dansa i música. Uns 60 espectacles, la majoria de carrer, animaran la capital de l'Urgell fins diumenge. Aquest any la inauguració se celebra a plena llum del dia, a partir de les 19 hores al carrer Sant Pelegrí, amb una gran festa a càrrec de 20 intèrprets de la companyia francesa Cie. Artonik. 'The color of time', un espectacle únic i itinerant, convida a celebrar la diversitat amb una proposta inspirada al Holy Festival indi, celebració multicolor en què la gent es banya en pols de blat de moro tenyit amb colorants utilitzats en l'alimentació. "Que ningú s'espanti, tot se'n va amb una dutxa o rentant la roba", explica Jordi Duran, director artístic de Fira Tàrrega. És recomanable posar-se ulleres, com a la festa de l'espuma, per evitar molèsties als ulls.

Aquesta edició compta amb 34 estrenes i 30 companyies catalanes, 10 d'espanyoles i 17 d'estrangeres. Com passa des del seu inici el 1981, els espais públics seran els reis de Tàrrega, que aquest any presenta 47 espectacles de carrer i 13 en sala. Més del 50% dels espectacles són gratuïts i els de pagament compten amb preus d'entre 5 i 15 euros (sense els descomptes, que poden arribar fins al 40%).

XILE, MÈXIC I COREA

Xile tindrà un protagonisme especial en l'apartat internacional. Teatro Niño Proletario estrena 'Fulgor', una reflexió sobre l'emigració en to poètic i gairebé sense paraules, i Teatro Container oferirà 'La cocina pública', en què el públic comparteix experiències  assegut en una gran taula. Els veïns de Tàrrega també participen en la creació de 'Massager' una curiosa 'performance' del coreà Cheol-sung Lee, i han col·laborat amb el mexicà Antonio Zúñiga Chaparro, de Carretera 45 Teatro, a 'Algo de mí, algo de ti!', una  crida a superar les nostres diferències com a individus des de l'amor.

'Misa fronteriza' és una altra creació mexicana singular, una litúrgia irreverent amb olor de truites i tequila. La participació xilena es completa amb el moviment vertiginós de 'Frames', de la companyia de dansa La Licuadora, i 'Viaje nº 9', de Teatro del Sonido, una experiència sonora, itinerant i participativa que recorrerà diversos espais naturals.

DE L'EXTRARADI AL DIVAN

Hi ha diverses propostes en espais poc habituals. A l'extraradi es desenvoluparà la nova producció de Laminimal 'Apocalypse uploaded, la transhumantzació de les abelles', que combina teatre, música i noves tecnologies per reflexionar sobre la identitat personal en un món ple d''avatars' de ficció. També als afores s'estrenarà 'Terra condere', creació de Maria Capell inspirada en el ressò d'un lloc que va poder ser alguna cosa i no va ser. Més fàcil serà arribar a una altra original instal·lació, 'El diván de la peluquera', al carrer del Migdia, on Fafa Franco espera desmuntar els cànons imperants de la bellesa amb l'ajuda del públic. La crítica a la societat també està present a 'Café Europa', ambiciós muntatge multidisciplinari d'Ondadurto Teatro que compta amb una gran estructura inspirada en el museu Guggenheim de Bilbao. 

DANSA I CIRC

Notícies relacionades

L'aplaudida Claire Ducreux estrenarà 'Silencis', un solo ple de tendresa sobre la màgia de les coses simples. Els bascos Kukai Dantza faran un recorregut simbòlic per la seva cultura a 'Oskara' i la companyia catalana Maduixa s'atreveix a ballar sobre xanques a 'Mulier'. També experimenten un diàleg entre la dansa i el circ Joan Català Carrasco i Roser Tutusaus, units per una corda a 'Menar'. En dansa-teatre figuren des de 'Handle with care', un divertit joc entre caixes dissenyat i interpretat per la polifacètica coreògrafa i clown Diana Gadish, fins a 'A mí no me escribió Tennessee Williams', un solo de Roberto G. Alonso amb dramatúrgia i direcció de Marc Rossich en què el protagonista es refugia en personatges de ficció per sobreviure a una realitat adversa.

Tàrrega acull, entre altres, l'esperada estrena de 'Manifesta', una reivindicació festiva de l'espai públic a càrrec d'Obskené, amb música, circ i crítica, i l'última obra de la Industrial Teatrera, el poètic i còmic espectacle sense paraules 'Náufragos', un tema molt actual. Per part internacional destaca el debut dels suecs Svalbard amb 'All genius all idiot', la seva premiada primera producció amb números aeris i humor, i la jove companyia francesa 100 racines amb 'Au pied du mur', creat sobre una estructura de rocòdrom. 

Per orientar el públic, el festival ha dissenyat diferents itineraris que enllacen propostes de les diferents seccions a què aquest any s'afegeix l'Espai Zebra, amb dues propostes sobre el món transgènere: 'Crotch' (Entrecuix), una peça de dansa 'performance' de la companyia mallorquina Baal, i l'aclamat 'Limbo. De la Berta a l’Albert', creació multidisciplinària de Les Impunxibles, ara en versió castellana.