LA GRAN FESTA DE BARCELONA

Love of Lesbian i Manu Chao lideren la Mercè musical

BAM i Mercè Música anuncien una programació que també inclou Kiko Veneno, La Gran Pegatina, Lloyd Cole i Konono nº 1 Meets Batida

Manu Chao, dimecres, al bar Ramón del barri de Sant Cosme.

Manu Chao, dimecres, al bar Ramón del barri de Sant Cosme. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Love of Lesbian actuaran el divendres 23 de setembre a la platja del Bogatell, on aquella nit compartiran l’escenari Mediterràniament amb Ramon Mirabet i Animal. La seva actuació serà un dels principals ganxos de Mercè Música, que ahir va donar a conèixer, com el més alternatiu BAM (Barcelona Acció Musical), el seu programa per a aquest any. La festa musical transcorrerà del 22 al 25 de setembre en diferents espais de Barcelona i reunirà, en total, 88 concerts de grups de 15 països.

També dins de l’apartat Mercè Música, Jordi Turtós (a càrrec de la selecció) va destacar les presències d’Alfonso de Vilallonga, una «obertura de festa molt festiva», el dijous 22, a l’avinguda de la Catedral; i, l’endemà i al mateix escenari, Bachar Mar-Khalifé, artista libanès que s’alimenta tant de la tradició oriental com de l’electrònica, al qual precediran els també neotradicionals Maria Arnal i Marcel Bagés. El dissabte 24, Cathy Claret i Kiko Veneno sacsejaran l’avinguda amb bones vibracions.

Aquest any, la música de la Mercè que abans sonava a la plaça de Catalunya es trasllada a la Fabra i Coats, on hi haurà una prometedora nit africana (amb Nakany Kanté i Baaba Maal, el divendres 23), una altra de dedicada al jazz (el dissabte 24, que inclou Big Mama Montse i Dani Nel·lo) i una festa llatina (el diumenge 25); a més, fins a quatre escoles de música de grau supe­rior de la ciutat presentaran propostes de la seva elecció. Un altre nou escenari, la plaça de la Mercè, acollirà els exercicis de renovació d’arrels d’Inxa Impro Quartet, Jordi Molina i l’ESMUC.

CITES MULTITUDINÀRIES AL FÒRUM

A l’esplanada del Fòrum se celebraran dos concerts que segurament seran multitudinaris: un triplet amb Oques Grasses, La Gran Pegatina i La Raíz (el divendres 23), i una llarga nit mestissa protagonitzada per Manu Chao (el dissabte 24). Noms populars combinats amb propostes una mica més atrevides, no tan familiars o massives. Segons Turtós, el seu ideal és que «gent que normalment no pagaria per un concert s’acosti a la música». I descobreixi, de passada, «com aquesta ens pot fer feliços».

Fidel a les seves senyes d’identitat, el BAM (programat per Marc Campillo) segueix apostant pels sons emergents i les promeses alternatives en un cartell en què destaquen, entre molts altres, els noms de Niño d’Elche, Jeanne Added, Ephemerals, MHD, Juventud Juché, Chris Cohen, Eska, Zombie Zombie, Lafawndah, Lloyd Cole, El Petit de Cal Eril, Saul Williams i l’aliança del grup congolès Konono nº 1 amb el productor electrònic Batida. Aquests quatre últims concerts tindran lloc a l’Antiga Fàbrica Estrella 

Damm, que deixarà de ser paisatge d’un únic macroconcert per acollir dos dies sencers de programa.

DIRECTES ENLLAÇATS

No només Mercè Música presenta canvis als escenaris. Aquest any, el BAM no trepitjarà el Fòrum («i me n’alegro», va dir ahir Campillo, «perquè els nostres grups encaixen millor als escenaris a la ciutat»). I al Moll de la Fusta no hi haurà un, sinó dos escenaris, i això permetrà enllaçar entre directes sense temps d’espera. Allà es concentraran propostes d’estils i orígens geogràfics diversos, del techno acústic dels parisencs Cabaret Contemporain a l’electro chaabi dels egipcis EEK & Islam Chipsy, passant pel blues del desert dels algerians Imarhan, els «germans petits» de Tinariwen.

Notícies relacionades

El tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació de Barcelona, Jaume Collboni, va definir la música com un «dret cultural» i va afirmar que, en els pròxims anys, s’hauria de replantejar el BAM com un projecte de ciutat descentralitzat i expandit en el temps.

Totes les actuacions i horaris es poden consultar aquí.