tenia Alzheimer

Mor l'actor Gene Wilder als 83 anys

L'intèrpret nord-americà, dues vegades nominat a l'Óscar, és conegut per 'El jove Frankenstein', entre altres papers còmics

Mor l’actor Gene Wilder als 83 anys. / ATLAS

1
Es llegeix en minuts

L’actor Gene Wilder, molt conegut pels seus papers en comèdies com 'Els productors' (1967) o 'El jove Frankenstein' (1974) i les seves clàssiques col·laboracions amb Mel Brooks, va morir ahir als 83 anys a casa seva, a Stamford, a l’estat de Connecticut (EUA).

El seu nebot Jordan Walker-Pearlman va dir al mitjà especialitzat 'Variety' que el famós intèrpret va morir per complicacions derivades de l’Alzheimer que tenia. Director, productor i guionista, a més de popular actor, Gene Wilder (Milwaukee, 1933), que va arribar a exercir de metge a les Forces Armades nord-americanes, va triomfar a Hollywood gràcies als seus rols còmics en pel·lícules tan populars com les ja citades 'Els productor's (1967), 'Un món de fantasia' (1971), 'El jove Frankenstein' (1974), 'Selles de muntar calente's (1974) o' La dona de vermell' (1980). 

El debut a la gran pantalla de Wilder va ser amb 'Bonnie i Clyde' d’Arthur Penn. Però on Wilder es faria un nom seria amb l’encarnació de Willy Wonka a 'Un món de fantasia', a més del doctor Friederich Frankenstein a 'El jove Frankenstein' i de Leo Bloom a 'Els productors'. Per aquestes dues pel·lícules, li arribarien les seves dues úniques nominacions als Oscars. Per 'El jove Frankenstein', la nominació al millor guió adaptat. I per 'Els productors', la del millor actor de repartiment.

RELACIONS TENSES

En la dècada final dels 70 i als 80, apareixeria en quatre pel·lícules amb Richard Pryor, en la que seria una de les parelles còmiques interracials més famoses de la història del cine. Van actuar junts en quatre pel·lícules: 'El expreso de Chicago' (1976), 'Locos de remate' (1981), 'No em cridis que no et veig' (1989) i 'No m’enredis que m’ho crec' (1991).

Notícies relacionades

Contràriament al que es pensa, les relacions entre Wilder i Pryor eren més aviat tenses. En realitat, en la seva autobiografia, Wilder comenta que l’addicció a les drogues de Pryor el feien un personatge difícil i desagradable. De totes maneres, Wilder reconeix que la química que va crear amb Pryor no la va experimentar amb cap altre company de feina. 

El 1982 Wilder protagonitza 'Hanky Panky', on coneix Gilda Radner, amb qui es casa el 1984. Una relació que es manté fins a la mort de l’actriu (a causa d’un càncer d’ovaris) el 1989. Aquesta mort va afectar tant Wilder que va fundar l’associació Gilda’s Club en memòria seva.

Temes:

Obituaris Cine