FENOMEN VIRAL

L''Ecce Homo' de Borja torna a les pàgines del 'New York Times'

El pròxim dia 20 es preestrenarà a la localitat saragossana un fragment d'una òpera còmica inspirada en el succés

La restauració de l’eccehomo de Borja.

La restauració de l’eccehomo de Borja.

2
Es llegeix en minuts

El fenomen al voltant de l''Ecce Homo' de Borja, Saragossa, després dels retocs que va donar a aquesta pintura una octogenària del poble, Cecilia Jiménez, ha tornat a saltar a les pàgines del 'New York Times', en aquest cas per l'òpera còmica, creada als Estats Units, i que s'estrenarà parcialment a la localitat saragossana el dia 20.

És la tercera vegada que el 'New York Times' dedica part de la seva atenció a l''Ecce Homo' de Borja, les dues anteriors el 23 d'agost de 2012, quan es va fer ressò de la restauració del fresc, i posteriorment el 14 de desembre de 2014, quan va publicar que Cecilia Jiménez no sols va retocar aquesta pintura, sinó que la seva actuació va provocar la restauració de tota la ciutat, en al·lusió al canvi turístic que s'ha produït en ella des d'aleshores.

Just quatre anys després que aquesta veïna de Borja, de 86 anys, restaurés una obra de 1930 d'Elías Martínez, als Estats Units s'ha ultimat una òpera, de 45 minuts, que s'interpretarà dissabte que ve a Borja a la plaça del Santuari de la Misericòrdia, segle XVI, davant de la capella que alberga el fresc.

A tot plegat al·ludeix ara al 'New York Times' la periodista Doreen Carvajal, que escriu en un article, publicat el 12 d'agost, sobre aquesta òpera, titulada 'Behold the man' (Vet aquí l'home).

ÁNGEL DE CASTRO

Cecilia Jiménez, autora de la popular restauració del 'Ecce Homo' de Borja. 

L'òpera està inspirada en la restauració que va fer Cecilia Jiménez a l''Ecce Homo', uns retocs que en principi van ser objecte de bromes però que, gràcies a internet, immediatament es va convertir en tot en un fenomen viral, fins al punt d'erigir-se en el principal atractiu turístic per a aquest poble de 5.000 habitants. L'òpera ha sigut escrita pels nord-americans Andrew Flack, autor del llibret, i Paul Fowler, que ha compost la música. Tots dos s'han inspirat en aquesta restauració i en el "miracle econòmic" que ha suposat per a Borja, segons aquest mitjà.

L'obra que s'estrenarà dissabte durarà 45 minuts, però serà a l'agost de 2017 quan es preveu que es produeixi l'estrena mundial de l'òpera còmica completa, coincidint amb el cinquè aniversari de la restauració de l'Ecce Homo. La idea d'escriure aquesta òpera va sorgir el setembre de 2012 i, des d'aleshores hi han estat treballant.

ACTIVITATS PARAL·LELES

Notícies relacionades

Del centre d'interpretació que es va inaugurar fa uns mesos a Borja, on els visitants poden crear el seu propi 'Ecce Homo', així com d'una exposició sobre Elías Martínez, també es fa ressò aquest mitjà de comunicació. L''Ecce Homo' de Borja ha saltat les pàgines durant aquests anys en els principals mitjans de comunicació del món i les visites al santuari que l'alberga se segueixen succeint.

El cap de setmana passat van ser unes 300 persones les que es van acostar fins al Santuari, situat a uns 4 quilòmetres de Borja, 1.800 durant el mes de juliol, segons fonts de la Fundación del Ecce Homo. Segons aquestes fonts, entre els visitants que es van acostar al santuari el cap de setmana passat es trobaven un rebesnét i un besnét d'Elías Martínez.