HISTÒRIES DE 'JOC DE TRONS' (9)

Històries de 'Joc de trons' (9): foc grec i foc valyrià

ealos22843187 fuego valirio juego de tronos verano160729205305

ealos22843187 fuego valirio juego de tronos verano160729205305

1
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els productors de la sèrie 'Joc de trons' van haver de demanar a la HBO un pressupost especial per al novè capítol de la segona temporada, en què Tyrion recorre a les reserves de foc valyrià (un líquid inflamable amb un amenaçador color de Chartreuse o d’absenta abrasaneurones) per defensar-se de la flota que s’aproxima per l’estuari d’Aigüesnegres per ocupar la capital.

I és que els setges de Constantinoble han deixat una empremta profunda en la civilització occidental: l’exitós del 1453 marca convencionalment la fi de l’edat mitjana… i el fracassat del 672 es reflecteix clarament en la batalla d’Aigüesnegres.

Notícies relacionades

En aquesta data, una flota àrab va intentar envair per primera vegada la capital de l’Imperi d’Orient, Constantinoble. Les naus invasores es van endinsar a l’estret del Bòsfor i van ser rebutjades gràcies a l’arma secreta bizantina, el foc grec, substància inflamable que s’adheria a vaixells, veles i marins i no s’apagava amb aigua (encara que és dubtós que produís flames color verd 'ghostbuster'). Búlgars, víkings, pisans, eslaus i croats llatins es van enfrontar a aquesta amenaça al llarg dels segles. Encara que, com a la sèrie, el seu primer ús documentat fos rostir uns quants rebels contra l’emperador.

Es llançava amb granades de ceràmica, aspersors de manxa, sifons amb forma de cap d’animal a la proa… però mai s’ha aclarit quina era la fórmula secreta, que podria contenir calç viva, fosfur de calci, salnitre, sofre, petroli o resina. En tot cas, parlem de química, no de sabers màgics. Encara que no pensava el mateix l’emperador Constantí Porfirogènit, que va recomanar al seu fill mantenir el secret sobre la fórmula perquè aquesta va ser «mostrada i revelada per un àngel al gran i sant primer emperador Constantí». A vegades en la fantasia hi ha història. I en la història, fantasies.