'Joc de trons' compleix avui 20 anys: missatge de George R. R. Martin

L'escriptor repassa aquestes dues dècades al seu blog i, és clar, alguna cosa ha de dir del sisè llibre...

L’escriptor George R. R. Martin, al CCCB.

L’escriptor George R. R. Martin, al CCCB. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts

L'agost de 1996 es publicava 'Joc de trons', el primer volum del que havia de ser la trilogia 'Cançó de gel i foc'. La trilogia es va convertir en un projecte d'heptalogia, la sèrie de TV de la HBO va fer que el títol del primer llibre acabés vampiritzant el de tota la sèrie i la va fer arribar a milions de neòfits, i mentrestant el sisè llibre, 'Vents d'hivern', segueix sense arribar. Per marcar aquest aniversari, l'autor de 'Joc de trons' ha escrit al seu blog un missatge especial, que manté el suspens fins al final. 

El títol de l'article de Martin: 'El llarg joc... de trons'. D'acord George, no juguis amb la paciència del personal...

"Fa 20 anys avui... no que Sgt. Pepper ensenyés a la banda a tocar, no, això va ser molt abans... que 'Joc de trons' es publiqués per primera vegada. L'agost de 1996", comença a explicar l'autor. "Les ressenyes van ser generalment bones, les vendes van ser... bé, bé. Sòlides. Però res espectacular. Ni llistes de 'best sellers', evidentment", afegeix, abans de recordar que tot va començar amb una gira de formes amb audiències "modestes a la majoria de llocs", incloent-hi una parada a Saint Louis amb "zero assistents", cosa que li permetia llargues converses amb amics i lectors.

"Però, Déu meu, les coses han canviat una mica en els últims 20 anys", escriu.

Ja ho pots ben dir.

Per començar, aquesta era la pinta de Martin per aquelles dates. Bé, a més reuneix multituds i ven a dojo. "Hi ha una exitosa sèrie de televisió de la qual deveu haver sentit parlar, amb audiències rècord, pirateig rècord i nombre d'Emmys rècord", apunta. A més de màrqueting variat. "Han sigut 20 anys magnífics, 20 anys que han transformat la meva vida i la meva carrera, 20 anys durant els quals la novel·la mai ha deixat de ser publicada. I una cosa així s'ha de celebrar", prossegueix. I aquí, l'anunci comercial: una edició il·lustrada del seu llibre, amb 81 dibuixos i tapes daurades, que es publicarà a l'octubre.

Molt bé, George, per a col·leccionistes. ¿I el sisè llibre?

Aquí, una mica més d'història d'aquests 20 anys. "I no, abans que algú ho pregunti, no tenia ni idea quan tot això va començar d'on em portaria... o com seria de llarg el camí. La foto que veieu a dalt la van fer el 1995 a Escòcia, després que firmés els contractes per als primers tres llibres però abans que n'hagués entregat cap. Llavors creia que tota la història podia ser explicada en tres llibres, i que trigaria tres anys a escriure'ls, un any per llibre. La fotografia la van fer just unes setmanes després que incomplís la meva primera (però no la meva última, o no) data límit d'entrega de les sèries. Oh, que innocent que era... que poc es pensava aquest home de la fotografia que es passaria més de dues dècades als Set Regnes de Westeros amb Tyrion, Daenerys, Arya, Sansa, Jon Neu, Bran, i tots els altres". De fet, fa un any i mig es va filtrar la sinopsi original de la sèrie, en què confessava que cinc personatges sobreviurien fins al final (Tyrion, Daenerys, Arya, Bran i Jon Neu), encara que en realitat els seus plans poden haver canviat des d'aleshores, ja que aquesta sinopsi incloïa un fill de Sansa i Joffrey, una amistat entre Tyrion i Arya, una mort de Robb Stark al camp de batalla, una història d'amor entre Arya i Jon... Bé, en general tots els canvis han sigut a millor, així que agafa't el temps que calgui. Però sense abusar...

I aquí arriba el final del missatge. Redoblament de tambors...

"Però aquí estic, 20 anys més tard... encara treballant en el llibre sis (i no, ho sento, no tinc cap notícia per donar en aquest sentit).

Notícies relacionades

George, George, George...

Quatre anys per llibre. I ja n'han passat cinc des de l'anterior, 'Dansa amb dracs'. De fet, va ser el juliol del 2011, un aniversari que també es podria recordar. Va...