Creuheras proposa noves mesures contra la pirateria

En la inauguració del fòrum Barcelona Edita, el president del Grupo Planeta proposa el bloqueig preventiu i la retirada de publicitat de les webs que difonen llibres de forma il·legal

fcasals34598550 barcelona 06 07 2016  icult  apertura del congreso barcelona160706195410

fcasals34598550 barcelona 06 07 2016 icult apertura del congreso barcelona160706195410

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa només cinc anys, un congrés d’editors com el fòrum Barcelona Edita que ahir es va inaugurar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona hauria consistit en un catàleg de laments i pors (o de negacions de la realitat). En la situació actual, la conferència inaugural del president del Grupo Planeta, Josep Creuheras, va constatar realitats amb un aspecte molt diferent. «El llibre està més viu que mai», va plantejar. El llibre en paper resisteix, en una proporció que tendeix a estabilitzar-se en l’àmbit internacional en un 70/30 respecte al digital, segueix brindant els beneficis necessaris per invertir a aprofitar les possibilitats del nou món digital i la gent llegeix més que mai.

Fins aquí els aspectes positius: els grans problemes són que «es llegeix més, però es ven menys» a causa de la pirateria (només el 32% dels lectors digitals paguen pels llibres), i que les grans empreses tecnològiques aspiren al monopoli de la distribució i a fer que el valor del llibre sigui una cosa residual davant els dispositius i l’accés a les xarxes. Problemes davant els quals el president del principal grup editor en castellà ha proposat mesures enèrgiques.

Segons Creuheras, és cert que la lluita contra la pirateria necessita mesures educatives a l’escola i en les famílies –«a casa a ningú li ensenyen que està bé entrar al supermercat i endur-se coses sense pagar»– per fer entendre que descarregar-se llibres sense pagar al seu editor i autor és «un robatori», no «una entremaliadura». I per fer que es comprengui que el llibre té un valor, i que a més és barat davant les altres formes d’oci cultural. Però al mateix temps, davant la ineficàcia de les lleis de protecció de la propietat intel·lectual espanyoles, Creuheras va plantejar dues mesures de xoc contra les webs que distribueixen gratuïtament llibres amb uns drets d’autor que encara estan vigents.

Notícies relacionades

«La llei, per exemple, podria establir un bloqueig preventiu d’una pàgina web que enllaça amb continguts pirates si hi ha una denúncia del titular dels drets, i no aixecar aquest bloqueig fins que hagués retirat l’obra o hi hagués una resolució judicial», va dir el president de Planeta. «Podria existir un acord entre els anunciants, productors de continguts i agències de publicitat per ofegar les fonts de finançament, la publicitat, de les pàgines que contenen contingut pirata».

Pel que fa a la pressió de conglomerats com Amazon o Google, Creuheras va vaticinar «una lluita dels grans grups de distribució per internet per trencar l’esquema del preu fix, per monopolitzar la comercialització i convertir el contingut en una matèria primera, desposseint-lo de valor afegit i intentant convèncer l’usuari que el que aporta valor real és el suport». Davant d’aquesta situació, va fer una crida als editors a redoblar la defensa del preu fix.