La Generalitat i el MNAC recorren la devolució forçosa de 97 peces de Sijena

El jugat d'Osca ha ordenat que el trasllat es produeixi el 25 de juliol

 

 

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Govern de la Generalitat esgotarà la via judicial per evitar la devolució a Aragó dels béns del monestir de Sijena dipositats al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), després que un jutjat d'Osca fixés el pròxim 25 de juliol per retornar un total de 97 peces i de les quals va declarar que la venda havia sigut nul·la.

El conseller de Cultura, Santi Vila, va proposar recentment la cessió en dipòsit d'aquestes peces a Aragó, després d'un acord amb la conselleria de Cultura d'aquesta comunitat que va ser desautoritzat per la resta de l'Executiu català, pel rebuig tant d'ERC com de les principals veus de CDC a Lleida.

Tant el Govern com el MNAC han iniciat dos nous procediments davant els tribunals contra l'acte del Jutjat de Primera Instància d'Osca. Per una part, un incident d'execució davant el Tribunal Constitucional, que se suma al que es va presentar l'11 de juny de 2015 i que encara està pendent de resolució. El  Govern defensa que no es pot executar cap trasllat dels béns, ja que la resolució no es pot considerar ferma fins que el Constitucional hagi resolt els dos incidents d'execució.

Notícies relacionades

Per una altra part, també s'ha interposat un recurs de revisió contra l'acte del jutjat d'Osca, en què s'insisteix en la falta de fermesa de la resolució i en la vulneració de les competències de la Generalitat en matèria de patrimoni. En aquest recurs es detalla que els béns ja es troben des de fa dècades custodiats per una administració pública, i que no hi ha cap raó que impedeixi que es mantingui aquesta custòdia fins a la resolució definitiva del litigi.

En l'escrit presentat davant el jutge d'Osca s'afirma que "resulta incomprensible la mesura acordada per aquest jutjat de traslladar les peces a un immoble privat no protegit i custodiat per terceres persones alienes a aquest litigi, sense esperar el resultat de les decisions judicials".També afegeix que "l'entrega precipitada dels béns podria tenir efectes perniciosos al fer inviable el reconeixement a favor de la Generalitat que al seu dia pogués determinar un tribunal superior".