CITA BARCELONINA

Chucho Valdés i Joe Lovano obren Voll-Damm Festival de Jazz

El flamenc s'integra a la mostra amb José Mercé, l'actuació conjunta de Michel Camilo-Tomatito i el debut d'Antonio Lizana

  / JIMMY KATZ

 
abertran34100065 festival jazz bill frisell by michael wilson 160531124213
abertran34100221 festival internacional jazz jose james by jannette160531124203
abertran34100044 festival de jazz lizz wright by  jesse kitt160531120424
abertran34100267 festival internacional jazz michael legrand160531130048
abertran34100253 festival internacional jazz madeleine peyroux by r160531131152

/

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El pianista cubà Chucho Valdés i el saxofonista nord-americà Joe Lovano obriran la 48a edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona el 24 d’octubre, formant quintet amb altres músics. El concert permetrà veure en acció dues llegendes amb ganes d’explorar nous camins, tot un luxe. Tots dos iniciaran a Barcelona una gira per Europa i els EUA que culminarà amb la gravació d’un disc per a Blue Note. «Tenir Valdés com a padrí del festival per tercer any consecutiu permet desenvolupar aquest tipus de projectes», segons Joan Anton Cararach, director artístic de la cita.

Tant ell com Tito Ramoneda, fundador de la promotora The Project, organitzadora de la mostra, lamenten la falta de suport oficial. «Ens falta suport institucional i del 21% d’IVA ja ni se’n parla. El festival de jazz de Marsella rep un milió d’euros públics; aquí fa 20 anys que rebem el mateix: 77.000 euros», va denunciar Ramoneda durant la presentació de més de la meitat del programa. La resta de concerts se sabrà el mes de setembre.

En aquesta nova edició del festival es donaran cita diferents estils de jazz, amb convidats de primera línia com Lizz Wright (1 de novembre), Asaf Avidan (8 de novembre) i José James (17 de novembre). Una altra veu singular, Madeleine Peyroux (25 de novembre) destaca en el cartell, on també figuren veterans com el guitarrista Bill Frisell (28 d’octubre) i el pianista i compositor Michel Legrand (11 de novembre), que, als 84 anys, serà el degà de la cita.

DE CAJÓN! / Aquest any la mostra acull sota el seu paraigua el festival De Cajón!, que agermanarà flamenc i jazz amb els concerts del saxofonista i cantaor Antonio Lizana (27 d’octubre);  Las Minas Puerto Flamenco (29 d’octubre), i el cantaor José Mercé (4 de novembre), que presentarà al Palau el seu últim treball, Doy la cara, on col·laboren Pablo Alborán, Ainhoa Arteta, Alejandro Sanz i Andrés Calamaro, entre altres.«Alguns l’acompanyaran a Barcelona», diuen els organitzadors. El gir flamenc es completarà amb el tocaor Vicente Amigo (5 de novembre) i l’actuació conjunta de Michel Camilo i Tomatito (18 de novembre).

Més enllà de l’escenari, al Conservatori del Liceu, les classes magistrals d’artistes que aprofiten el seu pas per Barcelona per connectar amb futures promeses comptaran, entre altres, amb el trompetista Terence Blanchard (compositor de la música de films de Spike Lee) i el geni del teclat Gonzalo Rubalcaba.Els amants del maridatge gastromusical podran viure una experiència única al Casino de Barcelona amb Kyle Eastwood (26 de novembre), fill de Clint Eastwood.

VENTALL D’ESTILS / Com és habitual, el ventall estilístic abraça des del debut a Barcelona de Terence Blanchard (7 de novembre) fins al piano més clàssic de James Rhodes (10 de novembre), autor del llibre de memòries Instrumental. El seu estil té poc a veure amb el de la inquieta pianista Hiromi (26 d’octubre), que ha concebut el seu disc Spark com si fos una novel·la musical.

Notícies relacionades

El bateria Jack DeJohnette (25 d’octubre) presentarà In movement, primer disc realitzat amb Ravi Coltrane i Matthew Garrison, fills de dos cèlebres músics amb els quals va començar la seva carrera. La Locomotora Negra, un clàssic local afí al festival, actuarà el 2 de desembre i els pianistes Ignasi Terraza i Bert van den Brink ho faran l’endemà.

Gonzalo Rubalcaba Quartet retrà homenatge a Charlie Haden (3 de novembre) i Michael Feinstein homenatjarà Sinatra (19 de novembre). Els Beatles en clau de latin jazz sonaran amb una big band d’alumnes del Conservatori del Liceu (29 de novembre) i Fred Hersch estrenarà Days gone by en col·laboració amb l’Orquestra de Jazz de Matosinhos (2 de desembre).