ADÉU AL GENI DE MINNEAPOLIS

Persisteix el misteri sobre la mort de Prince

Les autoritats assenyalen que encara poden trigar "dies o setmanes" a aclarir les causes de la inesperada mort de l'artista

El portal TMZ, que va donar l'exclusiva de la notícia, revela que fa una setmana el cantant va ser ingressat per una sobredosi

icoy33621562 mon109 montreux  suiza   17 07 2007   fotograf a d160421203650

icoy33621562 mon109 montreux suiza 17 07 2007 fotograf a d160421203650 / BALAZS MOHAI

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Dissabte passat, quan va organitzar una festa a la seva mansió i estudi de Paisley Park, a les afores de Minneapolis, Prince Rogers Nelson va aparèixer només uns minuts per presentar dos de les seves últimes adquisicions: un flamant piano Yamaha i una guitarra que li havien fet especialment per a ell a Europa. Va tocar breument sol el piano i va llançar un missatge als presents: "Espereu uns dies abans de fer qualsevol pregària".

Ningú o gairebé ningú podia imaginar-se llavors que aquell missatge, amb els quals pretenia allunyar els rumors que corrien com la pólvora sobre el seu estat de salut, podria interpretar-se literalment. Però menys d'una setmana després, el dijous 21 d'abril, Prince moria als 57 anys en aquella mateixa mansió. I des d'aleshores no han cessat les pregàries, que no només han cobrat forma d'oracions sinó també de balls, de festes improvisades, de panegírics, de reproduccions de tot tipus de gravacions i d'homenatges i tributs, des d'un missatge del president dels EUA, Barack Obama, fins i tot interpretacions de les seves cançons en musicals de Broadway; de murs de Facebook i altres xarxes socials plens de referències a Prince fins a un món banyat literalment en púrpura.

AUTÒPSIA

La causa de la mort del cantant no s'ha donat a conèixer encara i tot i que l'autòpsia del cadàver ha començat a les nou del matí del divendres (hora local) i ha acabat a la una del migdia en una oficina forense de Ramsey (Minneapolis), el compte a Twitter obert expressament per les autoritats ha anunciat que "els resultats de les proves poden durar dies o setmanes".

La rumorologia, però, no ha pogut esperar. TMZ, la mateixa web que va donar primer la notícia de la seva mort dijous i que va fer esclatar els comentaris sobre la seva salut la vigília de la citada festa del 15 d'abril, quan va informar que l'avió en què Prince tornava de fer uns concerts a Atlanta havia fet un aterratge no previst a Moline (Illinois) perquè l'artista fos tractat d'emergència en un hospital, ha assegurat aquest divendres que aquesta visita méèdica va ser per una sobredosi. En concret, asseguren que va ser de Percocet, nom comercial als Estats Units d'un fàrmac que combina l'oxicodona (un analgèsic opioide) i el paracetamol. És altament addictiu i, suposadament, Prince hauria començat a prendre'l per tractar uns dolors de maluc que li van assaltar després de sotmetre's a una intervenció en el 2010.

Citant fonts anònimes, TMZ assegura que el cantant havia consumit una quantitat tan elevada del fàrmac que va haver de rebre una injecció resuscitatòria a l'aeroport de Moline abans fins i tot de ser traslladat en ambulància a l'hospital. Poc després de donar l'exclusiva de la seva mort, la web també havia publicat una foto de Prince a l'aparcament d'una farmàcia local assegurant que l'artista hi havia anat quatre vegades en l'última setmana i posant en dubte que fos certa la versió dels representants de Prince, que repetidament han parlat d'una grip com a motiu de la cancel·lació d'alguns concerts i d'emergències com la visita hospitalària del 14 d'abril.

DISCOS, BICICLETA I CONCERTS

Notícies relacionades

Mentre la web especialitzada en periodisme de rapinya (però amb fites notables en la seva història; TMZ va donar, per exemple, l'exclusiva de la mort de Michael Jackson) feia aquest retrat de dolors i addiccions, altres s'han dedicat a escrutar altres coses que l'artista va fer els últims dies de la seva vida, en els quals va arribar a penjar a Twitter missatges en els quals es declarava "transformat", "rejovenit", "inspirat" i "estimat". El dissabte 15, per exemple, abans de la festa a Paisley Park, va visitar Electric Fetus, una botiga de discos local de Minneapolis, i, entre altres coses, es va emportar una gravació de Stevie Wonder. També en els últims dies se l'havia vist passejant en bicicleta per la ciutat i dimarts estava amb membres de la seva banda en una taula al Dakota Jazz Club, un espectador més entre el públic del concert de la cantant de jazz i soul Lizz Wright.

Tot va acabar en algun moment del dia 21. A les 9.43 hores del matí, una persona no identificada va marcar des de Paisley Park el 911, el número telefònic per contactar amb la policia als Estats Units. "Tenim algú inconscient", va dir una veu masculina, segons la transcripció de la trucada que ha fet pública l'oficina del xèrif del comtat de Carver. I va afegir: "Um, som a casa de Prince". "¿Sabem com ha mort aquesta persona?", va preguntar l'operador. "No ho sé, no ho sé", va ser la resposta. A les 10.07 el personal mèdic que va arribar a Paisley Park va declarar la mort de Prince Rogers Nelson. L'explicació oficial de les causes haurà d'esperar.

Una web especialitzada en primícies

"Prince, mort als 57 anys". Aquest és el titular amb el qual el digital nord-americà TMZ, especialitzat en 'celebrities' de Hollywood, donava aquest dijous l'exclusiva mundial de la mort del cantant. Des de la seva aparició el desembre del 2005, fruit de la col·laboració entre AOL i Telepictures Productions, totes dues propietat de Time Warner, TMZ s'ha apuntat destacades primícies. Juntament amb la de Prince, la més destacada va ser la de la mort de Michael Jackson, el 25 de juny del 2009. Mitjans considerats seriosos van dubtar de la veracitat de la notícia i quan la van publicar, la informació de TMZ feia hores que circulava per les xarxes. En els dies següents també va adquirir les gravacions dels serveis d'emergències que van atendre el rei del pop. També va ser el primer mitjà a informar de la mort de Paul Walker, l'actor protagonista de la saga 'Fast & Furious', en accident de cotxe, i de les morts de l'actriu Brittany Murphy i de Sage Stallone, fill de Sylvester Stallone. Així mateix ha destapat escàndols que implicaven famosos, com els comentaris antisemites de Mel Gibson quan va ser detingut per la policia per conduir begut, les baralles matrimonials de Tiger Woods, l'agressió de Solange Knowles, germana de Beyoncé, a Jay Z, o la pallissa de Chris Brown a Rihanna. En l'historial de TMZ també hi ha hagut pífies, com la publicació d'una suposada foto de Steve Jobs malalt de càncer que va resultar ser falsa.

Temes:

Prince