Anar al contingut

L'ENTREMALIADURA D'UNA 'NUMBER ONE'

Zoofília a l'aula de P-3 amb Pilarín Bayés

La veterana dibuixant infantil es deixa seduir per Òscar Dalmau per il·lustrar el desinhibit 'Abcdari per a adults'

Anna Abella

ALVARO MONGE

Zoofília a l'aula de P-3 amb Pilarín Bayés
Zoofília a l'aula de P-3 amb Pilarín Bayés
Zoofília a l'aula de P-3 amb Pilarín Bayés
Zoofília a l'aula de P-3 amb Pilarín Bayés
Zoofília a l'aula de P-3 amb Pilarín Bayés
Zoofília a l'aula de P-3 amb Pilarín Bayés

/

A punt de complir 75 anys, Pilarín Bayés ha caigut en les xarxes d’un «encantador de serps», Òscar Dalmau, que entre programa i programa d’'El gran dictat' (TV-3) ha sabut seduir-la: en el vídeo promocional acaben ni més ni menys que al llit. Però no pensin malament. «L’he vist en calçotets però som només amics» , somriu la venerable dibuixant amb el seu etern somriure, entre murri i innocent, en un no menys innocent escenari, una aula de P-3 de l’Escola Ipsi. Però res més lluny de la candidesa estava l’atrevida proposta de Dalmau (Barcelona, 1974), que va convèncer Bayés (Vic, 1941) perquè, després de tota una vida il·lustrant 930 llibres infantils, entre ells, la Bíblia per a nens, creés els dibuixos d’'Abcdari per a adults' (Bridge), amb perles com la F de fel·lació, on "El flamenc Frederic, faltat de fal·lus, fingeix fer-se una fel·lació". 

Per ell, habitual de la tele i ràdio catalanes, amb les seves grans ulleres de pasta i el seu 'look' anys 60, l’entranyable Bayés ha fet "una entremaliadura", confessa, "molt estimulant intel·lectualment". Però Dalmau no les tenia totes. "Quan vam quedar per explicar-li el llibre li vaig portar exemples de frases càndides perquè no s’espantés. No em vaig atrevir amb la Z de zoofília o la C de cocaïna... Vaig començar amb la M de merda, on ‘la mosca Margalida menja molta merda marró’", explica en una classe en la qual els nens han sigut substituïts per periodistes prenent notes asseguts en diminutes cadiretes.

"NO SÓC UNA MONJA"

"A la meva edat ha sigut un repte que m’ha fet molta il·lusió, que gent de tanta modernitat pensi que puc participar en un projecte diferent i vulgui treballar amb tu. De fet, jo no sóc una monja", explica la dibuixant, que reconeix haver sentit "una barreja d’espant, ganes de superar aquell repte i curiositat per veure la reacció de la gent". Reacció que en el seu Vic natal, aquella 'ciutat dels sants' de la novel·la de Miquel Llor, s’ha produït, com testifica des d’una cantonada de l’aula la Marga, la filla de Bayés: "M’han dit, ¡però com li has deixat fer això!".

Dalmau va tenir clar que si debutava amb un llibre seria amb una obra que tingués "violència gratuïta, parafílies, sang, droga, morts i alcohol», però com que no es veu escrivint una novel·la i és amant de col·leccionar àlbums il·lustrats, va pensar que la solució seria «pervertir el format dels antics abecedaris escolars". Això sí, il·lustrats per "la number one', amb dibuixos que al primer cop d’ull identifiques com a infantils". 

És quan va entrar la complicitat de l’editora Yolanda Batallé, que va fer possible aquesta "història d’amor" que ha creat aquest 'Abcdari per a adults', amb una versió en castellà (amb pròleg del Gran Wyoming) i una altra en català (de Dalmau), amb diferències en diverses lletres. "En català no podíem tenir la Ñ de 'coño', amb el 'ñandú Íñigo añade coñac añejo al coño de la cigüeña", aclareix el guionista de 'Polònia'.

"A qui ens digui que és com un Kamasutra escolar amb animals li diré que el sexe hi és present però no tot és sexe. Apareixen altres conceptes tabús com el racisme, el consum d’alcohol i drogues, la violència...", puntualitza l’autor. Mentrestant, la Pilarín, a la seva esquena, retrata el seu company d’aventura a la pissarra convertit en un simpàtic diable de grans ulleres de pasta... 

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.