Els discos més esperats

Els nous treballs de David Bowie, U2, Radiohead, Metallica, Elton John, Rihanna i Katy Perry figuren entre els més desitjats de l'any

jgarcia28207721 icult u2 photographed by john wright160104155321

jgarcia28207721 icult u2 photographed by john wright160104155321 / U2 PHOTOGRAPHED BY JOHN WRIGHT

4
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Malgrat que el centre de gravetat del show business s’ha anat desplaçant amb els anys a la música en directe, el disc, ja sigui físic o digital (aquest últim ja va representar, segons Promusicae, el 54% del mercat espanyol en el primer trimestre del 2015), segueix marcant la mesura de la creativitat dels artistes i exercint un paper clau en els seus plans promocionals. I en aquest camp, el 2016 registrarà una bona bateria de novetats, amb clàssics que es fan desitjar i estrelles de nova planta.

    Aquest divendres, David Bowie compleix 69 anys, i aquell mateix dia publicarà Blackstar, el seu segon disc des del discret retir que va emprendre el 2003, una obra el contingut de la qual, excepte dues cançons, es manté sota clau i que apunta maneres més experimentals que aquell The next day, moderadament rocker, de fa tres anys.

    Bowie, a qui havíem cregut apartat del tot del negoci discogràfic, aporta així la primera novetat destacada d’aquest 2016, un any que, sense sortir del rock, es veurà esquitxat per llançaments de gegants com U2, Radiohead, Metallica i Red Hot Chili Peppers.

REGAL DE NADAL / El nou treball dels irlandesos serà Songs of experience, prolongació de Songs of the innocence (2014), una gravació que l’any passat ja estava molt avançada i que té un aire qualificat d’«èpic» per Bono. Encara no compta amb data d’edició, com tampoc la té el de Radiohead, encara que Thom Yorke i companyia han alimentat aquests dies els seus fans amb una cançó nova molt destacable, Spectre, llançada el dia de Nadal. El grup la va compondre amb destí a la pel·lícula de James Bond, però no va encaixar i es va quedar sense utilitzar. Un Radiohead d’interiors, amb un lànguid Yorke i un insinuant ambient orquestrat.

    Radiohead trencarà un lapse de cinc anys sense disc, com Red Hot Chili Peppers, que ultimen una gravació a la qual, segons ha declarat el seu baixista, Flea, només li queden les parts vocals.

RETORN DE METALLICA / Més greu és el que ha fet Metallica, ja que la seva última obra, Death magnetic, es remunta al 2008. Les contínues demores de la seva nova obra ja són preses amb humor pel seu fans, més encara després que, fa dies, el seu guitarrista, Kirk Hammett, assegurés que espera publicar-la aquest any… «o com a molt tard a principis del 2017».

    També s’espera per als pròxims mesos el retorn de Bon Jovi amb This house is not for sale, i s’esperen senyals de vida de Pearl Jam i Nine Inch Nails.

    Més precís és el retorn discogràfic d’Elton John amb Wonderful crazy night, nova aliança amb el lletrista Bernie Taupin que veurà la llum el 5 de febrer, el mateix dia que la cantautora country-rock Lucinda Williams llanci The ghosts of highway 20. Abans, aquest mes de gener, tres novetats concentrades en el dia 22, les de Suede (Night thoughts), Tindersticks (The waiting room) i Bloc Party (Hymns).

    També en aquesta data sortirà M: Fans, de John Cale, recreació del seu àlbum Music for a new society (1982). Cale pren part en una altra novetat destacada, Paiting with, el nou d’Animal Collective, previst per al 19 de febrer. En aquest primer trimestre de l’any reapareixeran Foxes (All I need, 5 de febrer), els recuperats Violent Femmes (We can do anything, primer disc en 16 anys, 4 de març) i Primal Scream (Chaosmosis, 16 de març). The xx ha anunciat que el seu tercer treball serà una realitat el 2016.

DIVES POP / Notable activitat en el camp de les dives pop, amb treballs en camí, encara sense data confirmada, de Rihanna (Anti, que hauria de sortir abans del començament de la seva gira mundial, el 26 de febrer), Katy Perry, Britney Spears, Beyoncé i Christina Aguilera (aquesta, amb un disc en anglès i un altre en espanyol). El 29 de gener es llançarà This is acting, de l’australiana Sia, mentre que els fans del raper Kanye West hauran d’esperar que aquest decideixi en quin moment publica el seu esperat Swish.

    En l’escena espanyola, el 2016 avançarà amb novetats de Mónica Naranjo (Lubna, 29 de gener), Coque Malla (El último hombre en la tierra, 19 de febrer), Fangoria (encara sense títol, febrer) i la jove cantautora folk-rock Joana Serrat (Cross the verge, també al febrer).

Notícies relacionades

LOVE OF LESBIAN, LOQUILLO... / De cara a primavera, retorns del grup barceloní Love of Lesbian, després d’un 2015 amb poca activitat, amb El poeta Halley; Loquillo, acompanyat per un ampli equip de compositors (Sabino Méndez, Leiva, Carlos Segarra, l’escriptor Carlos Zanón), i Quique González. I s’esperen discos de Dani Martín i La Oreja de Van Gogh.

    El nou de Manel apunta com una de les atraccions del pop en català; una gravació que haurà de veure la llum el mes d’abril.També a la primavera, s’esperen els retorns de Quimi Portet (que ha gravat amb Joan Miquel Oliver i Núria Graham) i el grup de mestissatge Oques Grasses, i abans, el 27 de febrer, el valencià Pau Alabajos llançarà L’amor i la ferocitat. Llançaments que desplaçaran el focus cap a una escena pròpia que en les últimes temporades ha disputat el protagonisme als grans noms internacionals. H