Tres catalans acompanyen Adele i Bieber en el més escoltat de Spotify a Catalunya. ¿Endevines qui són?

Els dos supervendes globals, malgrat que la britànica només ha difós una cançó del seu últim disc, són els més escoltats en el servei de 'streaming'

Cartell del nou disc d’Adele, 25, a Nova York.

Cartell del nou disc d’Adele, 25, a Nova York. / EFE / JUSTIN LANE

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Justin Bieber i Adele són els músics més venuts en les últimes setmanes per terra, mar i aire. És a dir, els que més CD despatxen, de qui es descarreguen més cançons o àlbums complets en botigues com iTunes i de qui s'escolta més musica en serveis de 'streaming' com Spotify o Apple Music. I els abonats catalans de Spotify no s'escapen a aquest fenomen global: segons les dades facilitades per la filial espanyola de l'empresa sueca, al mes d'octubre passat, quan tant Bieber com Adele només havien posat a disposició els 'singles' promocionals dels àlbums que han tret a la venda al mes de novembre, tots dos eren els artistes més escoltats. Però si passem del que és global al que és local, ¿quins artistes catalans els acompanyaven als 'top 10' de Spotify a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona?

Per començar amb les bombes globals. La cançó més escoltada a l'octubre va ser 'Hello', d'Adele, tant a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona (Spotify computa per províncies les seves dades territorials a Espanya). Però la britànica va ser la segona artista més escoltada en tots els casos, ja que la seva decisió de difondre a Spotify i serveis similars únicament el 'single' 'Hello' la penalitza davant de Justin Bieber, l'artista més escoltats en els quatre casos al sumar diversos temes com 'Sorry' i 'What do you mean?' entre els 10 més escoltats. Només a Tarragona hi ha un petit canvi al podi d'escoltes musicals: Adele va quedar a l'octubre en el tercer lloc, darrere d'One Direction, que ocupa aquesta posició que completa el trio que encapçala la llista a Barcelona, Girona i Lleida. És a dir: amb Adele, Justin Bieber i One Direction, els gustos musicals dels catalans, o almenys dels que escolten musica a través de Spotify, no se separen gaire de la via del més venut a tot el món. 

I si hi ha hagut algun canvi durant el mes de novembre, se suposa que haurà sigut l'escalada d'Adele, que acaba de trencar un rècord amb la venda de 3,38 milions d'àlbums en una setmana només als EUA (i 198,94 milions d'escoltes a tot el món del seu 'single' 'Hello' a Spotify a les 9.00 d'aquest dilluns 30 de novembre). Encara que és cert que Bieber va pels 307 milions de 'What do you mean?').

ESTOPA, ELS CATARRES I TXARANGO

Amb aquest vendaval global, ¿quins músics catalans planten cara? Doncs a penes tres, almenys entre els fenòmens massius del passat mes d'octubre. Estopa, que apareixen com el sisè artista més escoltat a Barcelona, el vuitè a Girona i el setè a Lleida; Els Catarres, amb una quarta posició a Girona i una sisena a Lleida; i Txarango, pels pèls, amb la seva novena posició a Lleida. I això perquè els seus fidels seguidors picotegen del seu repertori aquí i allà, sense que hi hagi un 'hit' indiscutible: cap dels tres té una cançó entre les 10 més escoltades al mes d'octubre.

Encara que Estopa, amb un mercat intercontinental, suma 3.7 milions d'audicions a Spotify del 'single' del seu últim àlbum 'Pastillas para dormir', Els Catarres aconsegueixen unes digníssimes 914.081 audicions de la cançó més escoltada del seu últim disc, 'En peu de guerra', mentre que Txarango acumula ja 2.383.008 del seu 'Músic de carrer', llançat l'any passat.

Notícies relacionades

I entre els uns i els altres, ¿qui completen els gustos musicals més estesos entre els usuaris catalans de Spotify? Doncs aquest mes d'octubre, ni més ni menys que els colombians Cali i el Dandee, J Balvin, R. City, Calvin Harris, Felix Jaehn, The Weeknd, Álvaro Soler, Ed Sheeran, Juan Magán, Pablo Alborán, Coldplay, Avicii, Melendi i para de comptar.

Per cert, pel que fa a hàbits de consum, Spotify precisa que són els divendres, dissabtes i dilluns els dies en què es consumeix més música, i la franja d'edat de 18 a 24 anys (cosa que explica bastant els resultats d'aquests 'top 10') la que més escolta a través del seu servei.  

Temes:

Spotify Música