Ildefonso Falcones nega davant el jutge que hagi defraudat 1,47 milions d'euros

L'escriptor, imputat per delicte fiscal, assegura que ha pagat "tots els impostos"

El fiscal l'acusa d'haver declarat a Espanya només 375.650 euros dels 4,3 milions que va guanyar en tres anys

Falcones arriba avui als jutjats per declarar com a imputat per frau a Hisenda.

Falcones arriba avui als jutjats per declarar com a imputat per frau a Hisenda. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

Ildefonso Falcones, escriptor i advocat autor de 'L'església del mar', ha assegurat aquest dilluns davant una jutge de Barcelona que va vendre els drets d'autor d'aquest llibre abans de publicar-se i altres obres al seu germà per les dificultats econòmiques que tenia i ha negat que defraudés a Hisenda 1,47 milions d'euros entre els anys 2009 i 2011, segons fonts jurídiques. El novel·lista, defensat per l'advocat Emilio Zegrí, ha afirmat que desconeixia l'existència de l'estructura societària creada en paradisos fiscals i que suposadament es va utilitzar per no pagar impostos a Espanya.

Falcones ha declarat davant el jutge per la querella presentada per la fiscalia contra ell, la seva dona i el seu germà per un presumpte delicte fiscal. Durant més d'una hora, l'escriptor ha explicat a la jutge que abans de publicar i abans que tingués èxit la novel·la 'L'església del mar' va vendre els drets d'autor d'aquesta obra. El novembre del 2004, l'escriptor va transmetre al Buffete Falcone la totalitat dels drets econòmics de la novel·la per un import de 3.000 euros. Després el 80% d'aquests drets van passar a la societat Inversiones Neagh, radicada a Santo Domingo, per un import de 60.000 euros. Ha justificat aquesta transacció comercial davant els problemes econòmics que tenia i que el seu germà el va ajudar. Posteriorment, el gener del 2006, l'escriptor va firmar amb el seu germà un contracte de serveis per a les futures 10 obres que escriuria. A canvi, se li pagaven 3.000 euros al mes.

A la sortida del jutjat, Falcones ha defensat la legalitat de les operacions. "S'han pagat tots els impostos que corresponen pels meus llibres”. I ha llançat un missatge als seus lectors: “Confio que els meus llibres agradin més que aquest sainet, amb tot el meu respecte per als tribunals de justícia".

QUERELLA

El fiscal Pedro Castro va presentar al mes de juny una querella contra Falcones per tres delictes contra la Hisenda Pública al presumptament haver defraudat 1,47 milions d'euros pels drets d'autor de les seves novel·les 'L'església del mar', 'La mà de Fàtima' i 'La reina descalça'. Segons l'acusació es va simular que un entramat de societats domiciliades a la República Dominicana, Irlanda, Xipre i les Illes Caiman eren titulars dels drets d'autor dels llibres.

Segons l'escrit del fiscal, les declaracions de l'escriptor i la seva dona van tenir com a quota líquida a pagar a Hisenda 61.230 euros l'any 2009; 52.857 euros l'any 2010, i 20.909 euros l'any 2011. Xifres que quedarien molt lluny de les que correspondrien als seus ingressos reals, segons l'Agència Tributària.

CONCLUSIONS D'HISENDA

Notícies relacionades

La inspecció d'Hisenda va arribar a la conclusió que els querellats (Falcones, la seva dona i el seu germà ), "a fi d'evitar el pagament degut de les obligacions tributàries", "van idear i van executar un sistema pel qual van transmetre els drets d'autor de les obres d'Ildefonso Falcones de la Sierra a entitats no residents a Espanya amb desvinculació formal respecte a ells, però controlades de facto per aquests".

Amb això, afirma la querella, "aconseguien ocultar a la Hisenda Pública espanyola l'obtenció d'importants rendiments econòmics, i traslladaven aquestes rendes a països de reduïda tributació".