Sopa de Cabra «L'emoció és tan important com la protesta»

Sopa de Cabra presenta ’Cercles’. / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO / BARCELONA

Després dels seus tres concerts de l'estiu passat, Sopa de Cabra publica avui Cercles, el seu primer disc amb cançons noves des de Plou i fa sol (2001). Un treball en què la banda de Girona reanima el seu rock clàssic des d'un enquadrament madur, amb reflexos melancòlics i acabat detallista. L'estrenarà el 17 de gener al Liceu, a la nit baptismal del Suite Festival.

-Cercles es va gravar aquest estiu aprofitant, van dir, l'energia dels concerts. Però el disc els ha sortit poc extravertit. Potser és el seu treball menys rocker, ¿no creuen?

-Gerard Quintana: L'estiu ens genera estímuls positius, però això no significa que aquest hagués de ser un disc de festa major. És un treball més d'explorar emocions.

-La primera paraula de la peça Cercles, el senzill, és «camins», tot un clàssic soper. ¿Autoparòdia?

-G. Q.: En cert moment vaig pensar que estaria bé escriure les lletres amb només 50 paraules, o 100, perquè al tornar amb el grup sentia que tornava a un imaginari conegut, travessant camins, mirant estrelles i eixamplant horitzons. Anant a la atemporalitat, a les coses que poden durar. Pensant que d'aquí 150 anys algú que escolti la cançó pugui emocionar-se al veure sortir el sol. Aquesta vegada no sé què ha guanyat, si els camins o les estrelles…

-Es respira un estat d'ànim semblant al del seu disc anterior, fa catorze anys, quan llavors el grup s'acomiadava i ara torna.

-Josep Thió: És lògic que hi hagi una continuïtat: quan compons per a Sopa utilitzes un llenguatge concret i et fixes un objectiu.

-G. Q.: Fer música que connecti l'oient amb ell mateix. Per això fujo del costumisme.

-En el rock encara s'encarna a vegades el rol eternament juvenil: Jagger contorsionant-se en escena com un noi de 20 anys. Però Sopa no sembla voler simular coses no és. No hi ha sobreactuació ni una eufòria fingida.

-G. Q.: No hem intentat impostar res. I la música de la joventut d'ara està lluny del que fem: Txarango, Els Catarres…

-¿És un disc per a gent de la seva generació, que ronda els 50?

-J. T.: ¡Espero que no!

-G. Q.: Hem intentat ser nosaltres mateixos, expressar el que sentim, sense inventar-nos res. Les emocions són molt transversals, no són patrimoni de cap edat.

-En els discos més antics de Sopa hi havia una relació amb el carrer: «El boig de la ciutat», «L'Empordà», «El carrer dels torrats»… Tot això ha desaparegut.

-G. Q.: Llavors vivíem al carrer, en grup, i ara ja no és així. Els personatges ens servien per transmetre una actitud provocativa que potser no es corresponia amb el que érem. Era fruit de la joventut.

-Gerard s'ha expressat en el camp polític, però no ha incorporat les seves idees al disc.

-G. Q.: Som una banda. El meu lloc com a lletrista i cantant de Sopa no és el mateix que quan treballo en solitari. No és un disc protesta, sinó d'expressar emocions, que són tan importants com la protesta.

-J. T.: Hi ha un enfocament més humanista i filosòfic. El disc reflecteix d'on venim, d'una manera llibertària d'entendre la vida, així que el debat polític actual en queda fora.

-¿Han quedat enrere els xocs d'egos, la tensió Quintana-Thió?

-J. T.: Les tibantors es van donar en altres parelles de ball a part del Gerard i jo. Però ara ja saps com és cadascú, has après a respectar i els anys et treuen supèrbia.

-G. Q.: Un cantant sempre genera tensions a causa de l'atenció mediàtica. I amb uns personatges tan tossuts com nosaltres… És normal.

-En aquell context actual que deien, de música de festa major, ¿on veuen Sopa de Cabra?

-G. Q.: Tenim repertori per actuar a qualsevol lloc, incloent-hi barraques de festes majors, però no és on va dirigit aquest disc.

-Apartar-se d'aquest circuit suposa rebutjar la principal força contractant de l'escena. 

-G. Q.: Per això farem un nombre limitat de concerts. No ens posarem a tocar a les festes ni en concerts gratuïts. Això és l'antítesi del que fem.

-J. T.: Volem cuidar l'espectacle, l'escenari...

-El 2011 van omplir tres nits el Sant Jordi. Potser van jugar llavors amb l'efecte de l'esdeveniment excepcional. ¿És irrepetible?

-J. T.: Segurament.

-G. Q.: El nostre objectiu no és fer molts concerts sinó primar la producció, anant contracorrent, perquè això gairebé no existeix en el circuit privat.

-J. T.: ¿Què ens queda? Intentar que un concert de Sopa sigui especial. Volem conservar aquell esperit.

-¿Tindrà continuïtat Cercles?

-G. Q.: Mai hem fet plans a més de dos anys vista.

-J. T.: Bé, abans els contractes t'obligaven a diversos discos.

Notícies relacionades

-(G. Q.) Sí, però com que ara ningú sap si d'aquí dos anys seguiran existint els discos...

Vea un fragment de l'entrevista amb el mòbil o en e-periodico.és

Temes:

Música