DISTINCIÓ

Donna Leon guanya el Premi Carvalho

L'escriptora nord-americana rebrà el guardó en el marc de la pròxima BCNegra

1
Es llegeix en minuts

L'escriptora Donna Leon és la guanyadora de l'onzè Premi Pepe Carvalho. L'autora rebrà el guardó en el marc de la pròxima edició de BCNegra, que tindrà lloc entre el 28 de gener i el 6 de febrer.

El jurat, format per Jordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa, ha decidit entregar per unanimitat el guardó a l'escriptora nord-americana. "Donna Leon és la creadora de Guido Brunetti, el comissari venecià protagonista d'una de les sagues de novel·la negra més llegida i apreciada pels lectors i lectores, tant en català com en castellà. Donna Leon, tot i la seva ascendència nord-americana, s'inscriu clarament, com Manuel Vázquez Montalbán, en la novel·la negra mediterrània, i és un dels seus exemples més pròxims i i brillants".

Notícies relacionades

Donna Leon va néixer a Nova Jersey, Estats Units, el 1942. Va estudiar a Perusa i Siena, i va treballar com a guia turística a Roma, com a redactora de textos publicitaris a Londres i com a professora d'anglès en diverses escoles nord-americanes d'Europa i l'Àsia. L'autora viu des de 1981 a Venècia, on disfruta de les seves dues grans passions, l'òpera i la literatura. Leon, també experta en música barroca, és productora i consultora artística de la companyia d'òpera Il Complesso Barocco, dirigida per Alan Curtis. Amant de la novel·la negra i de clàssics com Henry James, Jane Austen, Charles Dickens i William Shakespeare, és la creadora del comissari venecià Guido Brunetti, protagonista d'una de les sagues negres de més èxit.

L'escriptora se suma així a la llista de premiats en edicions anteriors: Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).