Novel·les plenes de pistes biogràfiques

1
Es llegeix en minuts

Diu Carme Arnau que hi ha més veritat biogràfica en les novel·les de Rodoreda que en les informacions que ella va deixar.

'LA PLAÇA DEL DIAMANT'

Palomar a banda (a la casa de l'avi n'hi havia un on es posava a escriure), «la menestralia compromesa que hi apareix és la de l'entorn catalanista del seu avi», sosté Arnau.

'ALOMA'

«Rodoreda explica que va tenir Aloma tancada en un calaix durant molt temps perquè s'hi veia massa reflectida», explica Arnau. La casa hipotecada, el jardí, una vida amb necessitats, l'arribada de l'indià, la pèrdua de la virginitat, «un trauma per a una nena que ha estat als núvols»... «Però al mateix temps, de l'etapa de joventut, l'única novel·la que accepta és Aloma, perquè és la seva història», afegeix.

'EL CARRER DE LES CAMÈLIES'

L'editor Joan Sales li va fer retirar d'El carrer de les Camèlies l'episodi en què es conservava un fetus en formol. Això va succeir: la seva mare va avortar a qui havia de ser el seu germà, que s'havia de dir  Anton (la Colometa sí que té un nen, i es diu Anton).

Notícies relacionades

'MIRALL TRENCAT'

Teresa Godall viu envoltada de roses com la mateixa Rodoreda, i aquesta va viure davant de la casa dels Farriol, el cognom dels protagonistes. «Tot el llibre -diu Arnau- és una mitificació de la seva història».