Ai Weiwei tira peces de Lego al vàter per criticar la censura de la firma

L'empresa de joguines es nega a col·laborar en una exposició de l'artista dissident xinès pel seu perfil polític

2
Es llegeix en minuts
EFE / PEQUÍN

L'artista Ai Weiwei ha criticat durament l'empresa de joguines Lego amb imatges a les xarxes socials amb les peces de la famosa firma en un vàter després que la companyia rebutgés col·laborar amb ell en una exposició pel seu perfil polític, denuncia el dissident.

Segons publica Ai al seu compte d'Instagram i a Twitter, Lego ha rebutjat vendre-li els seus famosos totxos per a una exposició que tenia previst fer a Melbourne (Austràlia) per la "naturalesa política" del treball.

Es tractava de l'exhibició "Andy Warhol / Ai Weiwei" a la Galeria Nacional de Victòria, a la ciutat australiana, un treball relacionat amb la llibertat d'expressió que el creador xinès tenia previst inaugurar el desembre d'aquest any i per al qual necessitava una "gran quantitat de Legos".

"És un acte de censura i discriminació", va denunciar Ai a les xarxes socials, on milers de seguidors han iniciat una campanya per donar els seus legos a l'artista després de la decisió de Lego, que la firma danesa va comunicar al museu australià el setembre passat per correu electrònic.

En el correu enviat a la galeria australiana, el Grup Lego explicava que les seves joguines no podien ser utilitzades en cap projecte que contingui declaracions polítiques, religioses, racistes, obscenes o difamatòries.

L'"aclaparadora resposta" del públic, en paraules d'Ai, ha provocat que el creador xinès decideixi "fer un nou treball per defensar la llibertat d'expressió i l'art polític" amb totes les donacions que li facin arribar i que, segons va precisar, acceptarà.

Ai anunciarà els punts de recollida en diferents ciutats pròximament, així com la descripció del seu projecte, indica a Instagram.

Com a part de la seva crítica, Ai recorda que dies després que la firma danesa rebutgés la seva comanda, es van anunciar plans d'obrir un parc temàtic de Lego a la metròpolis de Xangai.

El diari oficial 'Global Times' s'ha fet ressò de la notícia, i ha publicat un article en què recolza la decisió de la companyia.

"La companyia no està disposada a deixar que la política influeixi en els seus negocis... Ha fet el correcte", assegura un professor de l'Institut de Tecnologia de Pequín en declaracions al diari, que habitualment actua de portaveu del Partit Comunista.

Notícies relacionades

L'artista és conegut per les seves mordaces i satíriques crítiques al règim xinès i per encapçalar tota mena de campanyes en defensa dels drets humans no només al seu país, sinó també a la resta del món.

Ai va guanyar fama internacional al participar en el disseny de l'Estadi Olímpic de Pequín, el conegut popularment com el Niu d'Ocell, i va ser empresonat 81 dies el 2011 i privat de passaport durant quatre anys en què no va poder sortir de la Xina, fins aquest juliol passat.