HISTORIETA

'Las Meninas', Premio Nacional de Cómic

La novel·la gràfica del guionista Santiago García i el dibuixant Javier Olivares obté el guardó del Ministeri de Cultura

Vinyeta de ’Las Meninas’, de Santiago García i Javier Olivares.

Vinyeta de ’Las Meninas’, de Santiago García i Javier Olivares.

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

«De jove et pot semblar insípid, ortodox, poc atractiu. Però has de desxifrar què diu, deixar que et sacsegi i et fascini. A l'acostar-t'hi, la seva aparent senzillesa desapareix. Hi ha milers de teories sobre ell, esotèriques i astrològiques, totes extravagants», deia sobre 'Las Meninas' 'Las Meninas' fa un any el dibuixant Javier Olivares, a qui el guionista Santiago García va embarcar el 2008 en el projecte, amb títol homòleg a l'obra mestra de Velázquez, que ara acaba de conquistar el Premio Nacional de Cómic, que concedeix el Ministeri de Cultura, dotat amb 20.000 euros. 

El jurat ha elegit 'Las Meninas' per "ser una obra que assumeix un risc en l'estructura narrativa i en el plantejament gràfic que es resol amb brillantor, i per constituir un bon acostament a la figura de Velázquez, la seva època i la seva influència en altres artistes". Segons comentava fa uns mesos el seu guionista, volien reflexionar sobre «per què una obra d'art es converteix en icona cultural i com un artista aconsegueix transcendir i passar a la història». "Volíem entendre com s'escriu la seva història, com decidim qui són mestres i quines obres són mestres -assenyalava García a aquest diari-. Las Meninas eren gairebé desconegudes fins al segle XIX, quan va adquirir l'estatus que avui manté. Era el quadro ideal per plantejar aquests temes".

'Las Meninas', que ja va aconseguir el premi a millor obra espanyola en el passat Saló del Còmic de Barcelona Saló del Còmic de Barcelona, també ha sigut reconegut amb el premi Dolmen de la Crítica a la Millor Obra Nacional. El còmic, a més d'acostar-se a la vida de Velázquez, però sense ser una biografia, juga i fabula amb els fets històrics i amb la influència que el famós quadro ha deixat en els segles posteriors i en figures com Picasso, Goya, Dalí, Foucault i Buero Vallejo o Equip Crònica.

Santiago García (Madrid, 1968), llicenciat en Periodisme, és traductor i guionista de còmic de llarg recorregut. Entre les seves obres figuren la sèrie 'El Vecino', amb Pepo Pérez, 'Futbol, la novela gráfica', amb Pablo Ríos, 'Beowulf', amb David Rubín, i acaba de publicar aquest setembre 'García', amb el dibuixant Luis Bustos, tots a Astiberri. És autor també d'obres teòriques com 'La novela gráfica' i ha coordinat les antologies sobre el món de la historieta 'Panorama' i 'Supercómic'.

Notícies relacionades

Javier Olivares (Madrid, 1964), il·lustrador i historietista, es va iniciar en la revista 'Madriz' els 80, i des d'aleshores ha combinat el seu treball en nombroses revistes i diaris amb la il·lustració de llibres, tant infantils com per a adults. Entre els seus còmics destaquen 'Cuentos de la estrella legumbre' (Media Vaca, 2005), 'La caja negra' (Glénat, 2001), 'Las crónicas de Ono y Hop' (Dibbuks, 2007), 'El extraño caso del doctor Jekyll y mister Hyde' (SM, 2009), aquest últim amb guió de Santiago García.

 

Temes:

Còmic