REACCIONS DESPRÉS D'OBTENIR LA CONCHA DE PLATA

Grans actors 'ex aequo'

Ricardo Darín i Javier Cámara celebren que el jurat del Festival de Sant Sebastià els premiés conjuntament pel seu treball a 'Truman'

Grans de l’escena 8 Javier Cámara, esquerra, i Ricardo Darín, a Sant Sebastià.

Grans de l’escena 8 Javier Cámara, esquerra, i Ricardo Darín, a Sant Sebastià. / AFP / ANDER GUILLENEA

2
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MARTÍNEZ

Va ser el premi més aplaudit dissabte a la nit a la gala que va tancar el Festival de Sant Sebastià. Gairebé hi havia una pressió popular perquè Ricardo Darín i Javier Cámara s'emportessin el guardó ex aequo per Truman, en què interpreten dos amics que es retroben després de molt temps per acomiadar-se abans que un d'ells mori. El director, Cesc Gay, sempre s'ha caracteritzat per saber treure el millor dels actors, però en aquest cas el treball del tàndem és irresistible, i la seva capacitat per connectar amb el públic, incontestable.

«És una pel·lícula que fa contacte directe amb la gent, de manera molt subtil i al mateix temps profunda. Lamentablement, és un tema que a gairebé tots ens ha tocat viure, o ens tocarà viure en el futur. Mai s'està preparat per a això, però suposo que aquesta pel·lícula d'alguna manera et reconforta i et reconcilia», va explicar a EL PERIÓDICO Ricardo Darín uns minuts després de pujar a l'escenari per recollir la Concha de Plata al millor intèrpret masculí. «Es tracta també d'un tema molt delicat, i s'ha d'estar molt afinat per no caure en el sentimentalisme o l'afectació. Per això ha sigut fonamental la delicadesa de Cesc Gay a l'hora de compondre la història», va afegir Javier Cámara, l'altre premiat.

El director va realitzar la pel·lícula com una espècie d'exorcisme després d'una experiència personal i, com opinava Javier Cámara, el més bonic és que no es tracta d'una història tancada, ja que el realitzador deixa la porta oberta perquè cada espectador la completi per si mateix. «Les pel·lícules, quan són així de desesperades, s'han de deixar amb un punt de llibertat interna, perquè cadascú decideixi què fer amb elles a través de la seva experiència íntima», va declarar.

Notícies relacionades

L'any passat, La isla mínima també demanava un ex aequo a crits per a Javier Gutiérrez i Raúl Arévalo. Tot i això, només va acabar guanyant el primer. «Em vaig trobar amb Javier Gutiérrez un dia abans que aconseguís la Concha l'any passat», continua Cámara, «i em va comentar que Cesc Gay li havia trucat perquè fes el petit paper que interpreta a Truman. L'altre dia el vaig tornar a veure abans de venir a Sant Sebastià i em va dir: 'Tota la sort del món. Ara us toca a vosaltres, us passo el testimoni i l'honor'. Així que el primer que faré serà trucar a Javier per agrair-l'hi». Tot i això, mentre que Gutiérrez no ho va poder celebrar amb el seu company, Cámara i Darín sí que ho faran:  «El jurat ha restat una part d'una cosa molt dolorosa com és que et donin el premi a tu sol. Sempre hi ha una certa incomoditat en aquestes coses. Jo sé el que ha fet Javi a la pel·lícula, ell sap el que he fet jo. Així que ara el que ens toca amb aquest doble premi és només disfrutar-lo i, el millor de tot, fer-ho junts», va dir Darín. I Cámara ho va rematar: «A més, compartir el premi no és endur-te'n la meitat, sinó emportar-te'n el doble».

Els dos intèrprets s'han compenetrat tant que gairebé semblen una parella còmica. Així ho van demostrar quan van pujar a recollir el premi, i més tard a la sala de premsa, on van rebre un gran aplaudiment. «Sí, ara som una cosa semblant a una parella de fet, encara que ell és més gran», reia Cámara. «Ja, però jo tinc l'esquena més bé. ¿Com va la pròstata, per cert?, bromejava Darín.