Sureda unificarà el Museu de les Cultures del Món i l'Etnològic

La nova comissionada de cultura vol reforçar els equipaments, acabar amb l'endogàmia i potenciar el vessant social

1
Es llegeix en minuts

Acabar amb l'endogàmia en la cultura i potenciar el seu vessant més social són dues de les prioritats de Berta Sureda com a comissionada de cultura de l'Ajuntament de Barcelona. Sureda, que ha donat a conèixer les línies mestres del seu departament, vol convertir l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en un "instrument facilitador en el desenvolupament de les cultures" de la ciutat. 

Ha deixat clar que la prioritat del seu equip no és construir nous equipaments sinó reforçar els ja existents. L'esplanada dels museus pròxima al MNAC no és prioritària i ha anunciat que alguns espais es replantejaran "de dalt a baix" com el Museu de les Cultures del Món i l'Etnològic de Barcelona. Tots dos es reconfiguraran completament per convertir-se en una sola entitat amb dues seus diferents. També es reformularà Fabra i Coats. La idea és que la fàbrica de creació cedeixi més espai a la producció davant l'exposició.

La Virreina continuarà sent Centre de la Imatge però estarà vinculat a l'arxiu fotogràfic i a altres arxius per, més enllà de l'exhibició, ser "un espai discursiu".

Notícies relacionades

Per un altre costat, Sureda ha confirmat que l'Ajuntament cedirà el seu ús de la llotja del Liceu a fins socials com va fer l'Ajuntament de Madrid amb el que tenia al Teatro Real.

Nou pla estratègic

Una de les seves missions serà elaborar el nou pla estratègic de cultura de l'ICUB del 2016-2026. A nivell intern se sol·licitarà al Consell de Cultura que aprovi una nova dinàmica de treball que reduirà les 13 comissions actuals (cine, teatre, arts visuals...) i en crearà quatre noves: cultura de proximitat, recursos i sostenibilitat, nova institucionalitat i, la quarta, cultura oberta i laboratoris de la ciutadania. "És necessari crear un diàleg entre els diferents equipaments" i treballar "amb la idea de crear una xarxa d'espais complementaris on no hi hagi duplicitats", ha destacat Sureda. "Hi ha d'haver un acostament, gairebé una invasió de la ciutadania en els nostres equipaments públics".