TENIA 66 ANYS

Mor l'escriptor Rafael Chirbes

L'autor valencià ha traspassat a causa d'un càncer fulminant que li va ser diagnosticat dilluns passat

Rafael Chirbes, a Girona, en una imatge recent del mes d’abril d’aquest 2015.

Rafael Chirbes, a Girona, en una imatge recent del mes d’abril d’aquest 2015. / JORDI RIBOT / ICONNA

1
Es llegeix en minuts

L'escriptor Rafael Chirbespremi Nacional de la Crítica i de Narrativa, ha mort aquest dissabte a conseqüència de la greu malaltia que patia des de fa uns mesos, segons ha confirmat el també escriptor i periodista Juan Cruz.

Chirbes (Tabernes de la Valldigna, València, 1949), novel·lista i periodista, ha treballat com a crític literari, articulista de viatges i professor i era l'autor, entre altres, d'obres com 'En la Orilla' i 'Crematorio'. D'aquesta última es va fer una versió per a la petita pantalla que va ser protagonitzada per l'actor Pepe Sancho.

El 1988 va quedar finalista del premi Herralde amb la novel·la 'Mimoun' i des d'aleshores es va guanyar l'admiració dels lectors. El 1996 va escriure la novel·la 'La larga marcha', amb la qual va començar la seva trilogia sobre la societat espanyola que arriba fins a la transició i va seguir el 2007 parlant sobre l'Espanya de la crisi i la bombolla immobiliària amb 'Crematorio', una obra que també li va reportar el Premio Nacional de la Crítica i el V premi Dulce Chacón.

Notícies relacionades

Amb 'En la orilla', l'escriptor va seguir posant el bisturí en 'Espanya marcada per la crisi i la corrupció amb la narració del drama de la vida de cinc persones desocupades i del seu excap, amb la qual va guanyar el seu segon Premio Nacional de la Crítica.

Tot plegat enmig d'un fresc social marcat per l'emigració, les penúries, l'erosió de les relacions familiars, o la falta de diners. És a més autor de 'La buena letra' i 'La caída de Madrid'.