POSSIBLE CAS DE CONTRABAN

El Picasso recuperat de Botín arriba a Madrid

El quadro 'Cap de dona jove' estarà al Museu Reina Sofia fins que s'acabi la investigació de la seva presumpta exportació il·lícita

’Cap de dona jove’, obra de Picasso, propietat de Jaime Botín.

’Cap de dona jove’, obra de Picasso, propietat de Jaime Botín. / AFP

1
Es llegeix en minuts

L'obra de Picasso 'Cap de dona jove', vinculada al banquer Jaime Botín, serà dipositada aquest dimarts per agents de la Guàrdia Civil al Museu Reina Sofia, on quedarà custodiada fins que finalitzi la investigació sobre la seva suposada exportació il·lícita.

Agents de la Guàrdia Civil han viatjat a l'illa francesa de Còrsega per recuperar el quadro, valorat en 25 milions d'euros, segons han informat fonts de la investigació. Mentre culmina la investigació per comprovar si es tracta d'un cas de contraban, l'obra estarà al Reina Sofia. Una vegada tancada la investigació, i si el quadro es declara inexportable, es realitzaran els tràmits pertinents perquè passi a titularitat de l'Estat.

PEÇA EXCEPCIONAL

'Cap de dona jove' va ser interceptat a Còrsega el 31 de juliol pel servei de Duanes francès en un vaixell amarrat en un port esportiu, quan presumptament estava a punt de ser enviat per via aèria a Suïssa, malgrat que l'obra estava declarada com a no exportable per les autoritats espanyoles.

La Justícia espanyola havia prohibit a Jaime Botín, germà del difunt president del Banco Santander, Emilio Botín,Banco Santander l'exportació del quadro el maig passat, una decisió que avalava l'adoptada pel Ministeri d'Educació el 26 de juliol del 2013.

La raó que van adduir tant el Ministeri de l'Interior com la Justícia va ser la importància de l'obra, considerada "única" pels responsables del Patrimoni Històric Espanyol i d'"excepcional importància" pel Museu Reina Sofia de Madrid, ja que és una de les poques obres realitzades pel seu autor dins del període Gósol.

PINTURA ESTRANGERA

Notícies relacionades

En un comunicat fet públic pels advocats de Jaime Botín després de ser interceptat el quadro a Còrsega s'indicava que aquest "va ser pintat a l'estranger, es va comprar a l'estranger i allà ha tingut sempre el seu domicili permanent. Per tant, el quadro no ha pogut ser exportat ni lícitament ni il·lícitament".

En l'escrit s'explica també que el quadro es troba permanentment a bord d'un vaixell de nacionalitat britànica, "que és territori estranger a tots els efectes fins i tot quan toca ports espanyols".