Balears torna a l'Institut Ramon Llull

L'executiu balear rectifica la sortida de l'organisme de promoció exterior de la llengua i cultura catalanes decidida el 2013 pel Govern del PP

1
Es llegeix en minuts

El Govern balear, compost pels socialistes i la coalició nacionalista Més, ha anunciat en la segona reunió del consell que les Illes tornaran a formar part de l'Institut Ramon Llull (IRL), l'organisme de promoció internacional de la llengua i la cultura catalanes. La participació en aquest organisme creat conjuntament per Catalunya i les Balears l'any 2002 va ser suspesa en dues ocasions per part d'executius del Partit Popular: l'any 2004, durant el mandat de Jaume Matas, i el 2013, per decisió de José Ramón Bauzá.

El portaveu del Govern balear, Marc Pons, ha anunciat que sol·licitarà que el reingrés es faci efectiu "les pròximes setmanes, convençut que la projecció exterior de la llengua catalana s'ha de fer amb la resta de territoris de llengua catalana".

Segons la consellera de Cultura, Esperança Camps, "la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que es genera a les illes Balears és un objectiu irrenunciable per créixer com a poble, més enllà dels límits que imposa la geografia". Camps ha defensat la necessitat de transmetre un missatge d'unitat de la llengua catalana, que "desgraciadament a vegades és qüestionada".

Notícies relacionades

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha expressat la seva satisfacció pel reingrés, que ha qualificat d'"una gran notícia per a la nostra cultura i la nostra llengua comuna".

En el si de l'Institut Ramon Llull no es contempla a curt termini una decisió similar des de les institucions valencianes, però sí que s'aspira que des de la Generalitat valenciana arribi algun gest de complicitat en forma de col·laboració amb l'Any Llull, convocat per commemorar el setè centenari de la mort del fundador del català literari. L'Any Llull s'obrirà aquesta tardor a Mallorca i es clausurarà el 2016 a Barcelona.