claus per entendre les noves tribus urbanes

Hipsters, muppies, lumbersexuals, coolturetes i bobos: les tribus urbanes

Estil de vida, forma de vestir i ús de xarxes socials són trets distintius de les noves modes entre els joves que fugen del 'mainstream'

Un exemple d’estil ’lumbersexual’.

Un exemple d’estil ’lumbersexual’. / Getty Images / iStockphoto

3
Es llegeix en minuts
RICARD CARDONA / BARCELONA

Tenen noms peculiars: hipstersmuppieslumbersexualsboboscoolturetes... però tots resulten familiars per a la gran majoria de joves d'entre 20 i 35 anys. Tots guarden semblances entre ells, però, a la vegada, tenen distincions que permeten classificar les noves --i no tan noves-- tribus urbanes.

L'estil de vida, la manera de vestir o l'ús de xarxes socials són alguns dels trets que permeten distingir aquestes tribus, cada vegada més presents en el panorama modernet. L'aparició d'internet i les xarxes, tan amigues de les etiquetes i els 'hashtags', permeten classificar ràpidament aquests grups, sovint més pendents de la imatge que projecten als seus perfils d'Instagram que a la seva vida real i fent de la postura la seva forma de vida.

Les característiques de cada tribu --així com els seus noms-- responen a patrons propis de la segona dècada del segle XXI. Noms mig en anglès mig en castellà per expressar comportaments molt tradicionals però portats al món 2.0, sempre rebutjant el 'mainstream' (per als no iniciats: comercial, comú, que agrada a tothom). Aquestes són algunes de les tribus més populars.

1. Hipsters

Són els reis de la manada. Ha sigut una de les tribus que més s'ha consolidat entre la societat, i els seus hàbits han sigut adoptats per gran part de la resta de grups. Van ser dels primers a aparèixer i van suposar un abans i un després en la manera de veure les barbes, les ulleres de pasta (sovint sense vidres) i les camises de quadros. El seu estil es caracteritza per una forma de vestir aparentment descuidada, una abundant presència de pèl facial i un amor empedreït pel 'vintage'. Tot plegat, complementat amb objectes a l'última, ja sigui un iPhone 6 o un rellotge de 400 euros. 

El seu problema és el clàssic en aquests dies. Quan una tribu es converteix en 'mainstream' deixa d'atraure i es busquen nous reptes estilístics. Tot i així, segueix tenint una gran salut. Això sí, s'ha de saber distingir entre els hipsters originals --que porten jerseis cosits per les seves àvies-- i els falsos hipsters, que compren a qualsevol botiga comercial i intenten fer creure que són originals.

2. Muppies

És una de les tendències més noves i més fàcils de sumar-s'hi. És l'evolució natural dels hipsters, només amb alguns detalls que els adapten a un món més comú. Els seus hàbits passen per practicar esport sovint (tampoc gaire exigent, una hora de 'running' al dia ja va bé), menjar sa (si pot ser: verd, ecologia, naturalesa, tot ben sa) i, sobretot, compartir-ho tot plegat a les xarxes socials (i omplir-ho de 'hashtags'). 

Els muppies solen ser gent amb bona base intel·lectual, que parlen dos o tres idiomes i amants dels màsters universitaris. Han crescut amb les PlayStation i l'iPod, així que saben com aconseguir l'èxit a les xarxes.

3. Coolturetes

És el vessant més cultural de les tribus. Són aquells que llegeixen Kafka i miren pel·lícules japoneses amb subtítols. Els agrada disfrutar de la cultura alternativa i criticar el 'mainstream'. Llegir qualsevol 'best-seller' suposa un rebuig immediat per a aquesta tribu, només apta per a aquells que vulguin saber què hi ha més enllà de la música de Spotify

No tenen problemes per relacionar-se amb la resta d'humans, però la seva condescendència amb aquells que no coneixen els últims treballs de Kim Ki-duk pot resultar molesta. La seva opinió sobre qualsevol pel·lícula, llibre o sèrie sempre tindrà més valor.

4. Lumbersexuals

Notícies relacionades

És la tribu més rústica i que requereix més confiança en si mateix. A diferència de la resta, la van impulsar els més modernets de Hollywood, com ara Ryan Gosling o Tylor Lautner, segurs que la seva manera de vestir implantaria moda. I aquesta moda es diu lumbersexual, o el que és el mateix, llenyataire sexual. Camises de quadros de franel·la, frondosa barba i botes de muntanya són alguns dels ítems bàsics per a un aspirant a lumbersexual. Això sí, és probable que si no ets un actor conegut mundialment i les teves camises no costen 300 euros, semblis un simple home de poble que ha aterrat a la ciutat per error.

5. Bobos

És la tendència més veterana, però mai passa de moda. Els bobos, de la unió de burgesos i bohemis, tenen el seu origen al París 'més francés', aquella on l'ostentació deixa de ser pública per ensenyar-se només al preu dels restaurants visitats i l'etiqueta de les jaquetes. La classe mitjana-alta busca acostar-se a l'estil més bohemi i alternatiu, sovint rodant en bicicleta i amb la Visa a la mà.