35a fira de teatre al carrer

L'art visual, a l'assalt de FiraTàrrega

'Compra'm', d'Insectotròpics, obrirà el certamen el 10 de setembre

’Hands down’, de la companyia anglesa Chamaleon.

’Hands down’, de la companyia anglesa Chamaleon. / FIRATÀRREGA

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Encara que no és Arco ni ho pretén ser, l'art visual serà uns dels grans protagonistes de la 35a edició de FiraTàrrega, que tindrà lloc del 10 al 13 de setembre. I ho serà des del minut u, ja que el muntatge inaugural, Compra'm, una reflexió sobre la felicitat i els seus límits a càrrec d'Insectotròpics, és un mix de pintura, música, teatre i vídeo. Es tracta d'una curiosa experiència de cine en viu en gran format, amb música electrònica de ZA!, creada a partir d'un intens treball d'equip en què han participat el dramaturg Esteve Soler i l'arquitecte i escenògraf Jordi Queralt. La instal·lació de Xevi Bayona El bosc de Van der Graff i la performance de Quim Moya amb creació pictòrica en directe reforcen la integració de l'art visual en aquesta edició.

Com a novetat, el primer dia comptarà amb dues propostes més: Sifonòfor, d'Animal Religion, Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido, dels mexicans Vaca 35, en què es barregen gastronomia i teatre. «La programació és com una muntanya russa. Volem sacsejar la gent, que passin moltes coses al carrer i en diferents espais, que hi hagi entreteniment i risc», va assenyalar Jordi Duran, director artístic. Aquest any FiraTàrrega reunirà 800 professionals i comptarà amb 56 propostes: multidisciplinàries, de circ, de dansa, de teatre de text o de creació. De les 31 estrenes previstes 14 són coproduccions. El 53% dels muntatges són catalans, un 28% són internacionals i el 19% restant procedeix de la resta d'Espanya.

CARES NOVES / Tàrrega conserva la seva essència: el teatre de carrer suposa el 82% de la programació i el 78% de les obres són per a tots els públics. Entre les cares noves, convé no perdre's Carla Rovira amb una performance inspirada en la senyora Robinson del film El graduat, o l'espectacular proposta de la Companyia Ignífuga A house is not a home.

 

  A Tàrrega hi cap de tot: des d'un acte sacramental com La cena del rey Baltasar, on 12 espectadors compartiran taula amb els actors, fins a una història de terror amb Crudo Ingente, de Nacho Vidal Producciones. Per riure hi ha A.U.R.A, sessió pseudoterapèutica carregada de cinisme d'Abast Elàstic, companyia emergent; el clown acrobàtic de Piano Suite, o els pallassos soldat d'Operativi.

La dansa adquireix protagonisme en aquesta edició. «Pel que fa a creativitat és on hi ha més moviment», va ressaltar Duran. Vero Cendoya, estrenarà La partida, on cinc futbolistes s'enfronten amb cinc ballarines. Per part internacional destaca el retorn dels Chamaleon, amb Hands down, i la presentació de Michelle Dorrance, artista nord-americana que porta el claqué a una nova dimensió a ETM:The initial approach, amb sorprenents efectes visuals.

Notícies relacionades

En el capítol de circ brillen l'estrena d'Iceberg, una oda a la felicitat a càrrec de Leandre, i Room Josef K, d'Auments, companyia balear i Miss Dolly, espectacle d'humor i acrobàcies del quartet francocatalà Marcel et ses Dôles de Femmes.

El festival compta amb un pressupost d'1.123.000 euros, dels quals 833.800 provenen de subvencions (408.000 Generalitat, 196.000 Ajuntament de Tàrrega, 154.000 Diputació de Lleida i 75.000 INAEM).