PROGRAMACIÓ

Diana Krall, Chick Corea i Buika, al Festival de Jazz de Barcelona

Chucho Valdés exercirà de padrí amb tres concerts molt especials

Diana Krall.

Diana Krall. / EFE/EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT

4
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Amb un any de retard Diana Krall obrirà el Voll-Damm Festival internacional de Jazz de Barcelona. La cantant canadenca, que l'any passat va suspendre la seva presència a la mostra, presentarà 'Wallflower', el seu últim treball, en què revisita des de la música dels 60, amb temes dels Eagles, fins als 80, amb Crowded House. Krall obrirà el festival el 26 de setembre a l'Auditori del Fòrum. La seva serà l'única actuació en aquest recinte. Aquest any la seu principal de la mostra serà L'Auditori, encara que també hi haurà actuacions al Palau de la Música, la sala Barts, Luz de Gas i el Conservatori Superior del Liceu, entre altres.

Chick Corea i Maria Schneider

A la Sala Pau Casals, la de més capacitat de L'Auditori, hi actuaran Chick Corea (22 d'octubre), Maria Schneider Orchestra, amb el seu aclamat últim disc 'The Thompson Fields' (12 de novembre), i el megaquartet Volcán, de Gonzalo Rubalcaba (24 de novembre).

La Sala Oriol Martorell, la de cambra, molt més íntima, acollirà els concerts de Danish Trio, que lidera el pianista italià Stefano Bollani (2 de novembre), el de Mbókò Quartet de David Virelles, jove i de sobres preparat pianista cubà (10 de novembre). La parella artística que comparteix molt més que l'escenari formada per Béla Fleck & Abigail Washburn hi actuarà l'11 de novembre, i el guitarrista Marc Ribot, al capdavant dels seus Young Philadelphians, el 17 del mateix mes.

També cal destacar l'actuació del guitarrista Kurt Rosenwinkel (18 de novembre), un crac del jazz contemporani, i del saxofonista Mark Turner amb l'Orquestra Jazz de Matosinhos (28 de novembre).

Veterans i joves valors

L'auditori del Conservatori Superior del Liceu, amb una magnífica acústica, també guanya protagonisme en aquesta nova edició del festival. Per allà passaran el trio que formen els exmembres del quartet de Wayne Shorter --Danilo Pérez, John Patitucci i Brian Blade--, autodenominats Children of the Light (28 d'octubre), i el respectat Uri Caine Trio (20 d'octubre). També músics molt joves, relleu generacional imprescindible per seguir mantenint viva la flama del jazz, tindran el seu espai. Melissa Aldana i Giovanni Guidi oferiran un doble concert titulat 'Jazz és futur' (4 de novembre).

El bateria Antonio Sánchez, creador de la banda sonora de l'oscaritzat film 'Birdland' (16 de novembre), actuarà després de l'Ambrose Akinmusire (9 de novembre).

Noves propostes

El festival permetrà descobrir nous projectes com el que encapçalen Josemi Carmona, ex-Ketama, amb Javier Colina (27 de novembre), una fusió entre el flamenc i el jazz. També serà potent l'estrena a Barcelona del Cape Cod Concerto de Paquito D’Rivera, com a convidat especial de l'Orquestra Simfònica del Vallès (21 de novembre), al Palau de la Música Catalana. Pel mateix escenari, estrella durant els primers anys de la mostra, passa també la vibrant Concha Buika (7 de novembre).

Escena local

També el saxofonista Llibert Fortuny torna al festival amb el seu nou projecte que presentarà a Luz de Gas (14 de novembre). A la mateixa sala hi actuarà una de les cantants més singulars del moment, la madrilenya De la Puríssima. Amb un estil únic recrea un món on floten l'esperit de Bill Evans i Billie Holiday, Lilian de Celis i Raquel Meller (24 d'octubre). 

Altres músics de l'escena local que participen en el festival són la vocalista Celeste Alías, que oferirà diverses actuacions, i el concert del trio del pianista Marco Mezquida amb el saxofonista Bill McHenry (26 de novembre).

Homenatge a Édith Piaf

La Sala Barts del Paral·lel rebrà la descàrrega cubana d'Havana D’Primera, el so de la Cuba més contemporània (30 d'octubre), un homenatge a la mítica Édith Piaf a càrrec de l'acordionista Richard Galliano i el guitarrista Sylvain Luc (5 de novembre). Qui vulgui veure en directe la nova sensació del jazz vocal que no es perdi l'actuació de Cécile McLorin Salvant (19 de novembre), i els fans de Neneh Cherry podran descobrir la seva nova aventura iniciada amb RocketNumberNine Blank Project (25 de novembre).

Chucho Valdés, gran padrí

Notícies relacionades

Chucho Valdés, padrí del festival, tornarà per presentar-hi dues propostes pròpies. Al Teatre-Auditori de Sant Cugat, el 20 de novembre, hi estrenarà una proposta en què dóna entrada als seus dos fills petits: la pianista Leyanis i el bateria Jessie. I oferirà un recital de piano sol, "el format per excel·lència per a qualsevol pianista", com diu Valdés, al Teatre Joventut de l'Hospitalet (22 de novembre). També té previst participar en una tercera actuació encara per decidir. "La meva tasca com a padrí del festival no podia començar millor", afirma Chucho. "M'obliga a plantejar-me coses noves, com Irakere 40!, un projecte estrenat l'any passat a Barcelona i amb el qual faré una gira per tot el món aquest 2015, i a oferir el millor de mi mateix davant un públic que té l'oportunitat de veure grans artistes de tota mena, els millors, concentrats en poc més d'un mes. Si als dos concerts ja anunciats hi sumem la sorpresa del dissabte 21, aquest 2015 la meva relació amb el festival serà, si és que això és possible, encara més intensa".

Després de l'èxit del sistema d'abonaments presentat l'any passat, la pròxima edició també comptarà amb importants descomptes per a qui triï aquesta fórmula. El festival en proposa cinc modalitats diferents, i inclou el 'Recorregut Free Jazz', que permet triar lliurement cinc concerts.