La força del còmic

El sector significa el 2,5% del negoci editorial i el 13,2% de la població llegeix almenys un tebeo al trimestre

La força del NO US PODEU   PERDRE... còmic_MEDIA_1

La força del NO US PODEU PERDRE... còmic_MEDIA_1

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

Els visitants que des d'avui i fins diumenge envairan els 36.000 metres quadrats de les dues plantes del palau 2 i la plaça de l'Univers de Fira Barcelona Montjuïc -més de 106.000 persones si com s'espera es revaliden les xifres del 2014- trobaran els seus autors favorits i les últimes novetats però, sobretot, podran devorar la diversa oferta festiva i divulgativa del Saló del Còmic, que en la seva 33a edició gira al voltant d'un planeta de vinyetes, fantasia heroica i ciència-ficció (i els seus mons paral·lels: cine, TV, videojocs...), amb Flash Gordon, La guerra de les galàxies, Joc de Trons, Aliens, Dani Futuro..., i al voltant del qual hi ha satèl·lits com Anacleto, Perich, Cifré pare i fill, el Capità Amèrica, Jóker o The Spirit.

Però darrere la cita amb el còmic de Barcelona, la més important del sector a Espanya i la segona d'Europa després d'Angulema, hi ha tota una indústria, creativa i editorial, que el 2013, segons l'últim Informe del Comerç Interior del Gremi d'Editors, va facturar 53,54 milions d'euros i va significar el 2,5% del sector editorial. Des que en els últims anys títols com Maus de Spiegelman i Persèpolis de Satrapi, i a Espanya, Arrugues de Paco Roca i Maria i jo de Miguel Gallardo, han trencat els prejudicis que el còmic és només per a nens i han obert les portes a un nou lector adult que ha descobert la maduresa del mitjà per explicar qualsevol tipus d'històries, ha estat més present en llibreries generalistes com Casa del Llibre, La Central, Laie, Fnac o El Corte Inglés. Segons l'informe d'hàbits de lectura del 2012, el 13,2 % de la població llegeix almenys un còmic al trimestre. Una altra tendència significativa és que a les editorials consolidades --Norma, ECC, Panini, Ediciones B, Astiberri, Dibbuks, Diábolo, De Ponent o els segells de Planeta i Penguin Random House-- se n'hi han sumat de noves, com Grafito o Fulgencio Pimentel, i altres que, sent de tradició literària, han creat col·leccions específiques de còmic, com Salamandra, Impedimenta, Nórdica o Rey Lear.

El saló, amb un impacte econòmic sobre Barcelona d'uns 4 milions d'euros, també genera lligams internacionals -com amb el festival Lyon BD i el seu projecte WebTrip entre autors catalans i lionesos- i activitats paral·leles a la ciutat, com ara sessions de cine a la sala Phenomena, la Star Wars Celebration o les Jornades comiqueres, que aquest divendres reuniran a Fnac Triangle una marató de firmes amb 70 autors.

La fira té un pressupost de 726.000 euros (672.200, el 2014), del qual només 148.000 són ajudes públiques (ajuntament, Generalitat i Ministeri de Cultura); la resta són recursos propis (entrades, lloguer d'estands, publicitat, patrocinis, etcètera). Segons el seu director, Carles Santamaria, «l'objectiu és la promoció del còmic, que es llegeixi i es compri tot l'any, amb exposicions que mostren la faceta artística dels dibuixants i conferències, tallers i firmes que acosten els autors al públic».

NO US PODEU PERDRE...

STAR WARS

Avui dijous, de 12 a 15 hores, es podran recollir entrades per pujar a un bus tunejat que portarà a Cinesa Diagonal per viure en directe (18.30 h.) per videoconferència la Star Wars Celebration, amb JJ Abrahams presentant la nova entrega de la sèrie.

THE SPIRIT

L'heroi de Central City, un dels referents del còmic que, amb el Capità Amèrica i Jòker celebra 75 anys amb exposició al saló, centra una taula rodona (avui, 18.30 h.) amb Jordi Bernet, Rafael Martínez, Ignacio Sampere i Daniel Torres.

ANACLETO

Notícies relacionades

Imanol Arias i Carlos Areces (que encarnen en cine Anacleto i el seu creador, Manuel Vázquez) recorreran (divendres, 12 h.) l'exposició sobre el tebeístic personatge. A les 12.30 h. xerraran amb el director, Ruiz Caldera, en una taula rodona sobre el film.

JAUME PERICH

Una mostra homenatja el desaparegut humorista, objecte de la xerrada El Perich: humor sense concessions (diumenge, 16 h.), amb Raquel, la seva filla, col·leguess com Kap i Fer, i Josep M. Cadena. Dissabte s'entrega el Premi Gat Perich a la seu de RBA.