CITA AMB LA HISTORIETA

El Saló del Còmic més fantàstic

La gran cita amb la historieta de Barcelona, amb la fantasia i la ciència-ficció com a grans temes, obrirà dijous amb 19 exposicions i rècord d'espai

3
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

Serà la 33a edició del Saló del Còmic de Barcelona, que se celebrarà de dijous que ve, 16, fins diumenge, 19, una de les més fantàstiques de la història del certamen. Literalment, doncs, el tema que centrarà la principal exposició serà la historieta de ciència-ficció i la fantasia heroica, amb 400 originals i amb 'La guerra de les galàxies' i 'Juego de tronos' com grans a reclams.

Però també perquè el saló ha tornat a créixer en superfície –36.000 metres quadrats, repartits entre les dues plantes del palau 2 i la plaça Univers de Fira Barcelona a Montjuïc–, en expositors –165–, en nombre d'exposicions –un total de 19, avui se n'ha anunciat una de nova, sobre 'Anacleto, agente secreto', amb un peu al tebeo de Vázquez i un altre a la versió cinematogràfica amb Imanol Arias–, i perquè s'espera superar el nombre de visitants del 2014 –106.000–. Tot això en un context econòmic que permet confiar en una consolidació de la tendència ja detectada l'any passat «d'augment de la capacitat adquisitiva del públic», segons ha comentat durant la presentació el director del saló, Carles Santamaria.

Mostra 'fantàstica'

Originals de sèries com 'Flash Gordon', 'Aliens', 'Predator', 'Dani Futuro', 'El Eternauta', 'Conan' o les citades 'Star Wars' i 'Juego de Tronos' es podran veure a la mostra de còmics fantàstics. Aquesta inclou un important programa d'activitats de divulgació científica, assessorades pel professor de la Universitat de Barcelona Jordi Ojeda. Mentre que en una de les conferències es comptarà amb la presència de David Saltzberg, assessor científic de la popular sèrie televisiva 'The big band theory', una altra anirà a càrrec de Michael Küppers, coordinador de la Missió Rosetta de l'Agència Espacial Europea.

Exposicions

L'oferta expositiva, que coordina Antoni Guiral, a més d'Anacleto, comptarà amb tres grans de l'humor gràfic del país. Una mostra homenatjarà Jaume Perich, que va publicar els seus acudits durant anys a EL PERIÓDICO, de qui es compleixen 20 anys de la seva mort (aquest 2015 s'ha recuperat, amb la col·laboració de Ficomic, el premi Gat Perich en la seva memòria, que han guanyat Gran Wyoming i el dibuixant francès Willem). Una altra exposició, 'Cifré&Cifré', la protagonitzaran Guillem Cifré, que va morir l'any passat, que també va publicar en aquest diari, i el seu pare, l'històric dibuixant de Bruguera Guillermo Cifré, creador entre altres de personatges com El reportero Tribulete.

També es rendirà tribut a unes grans oblidades: les autores de còmic femení durant el franquisme, entre el 1940 i el 1970, amb noms com Carme Barberà, autora de la sèrie ‘Mary Noticias’, o Pili Blasco i Trini Tinturé.

En el seu vessant més internacional, tres exposicions commemoraran un triple aniversari de 75 anys: del clàssic de la historieta més negra, The Spirit, creat el 1940 per Will Eisner, mestre a qui la mostra, amb uns 50 originals també rendirà tribut, i a dues icones de l'univers de superherois, un de DC Cómics –el malvat Jóker, gran enemic de Batman–, i un altre de la Marvel –el Capitán América.

Autors convidats

Entre l'elenc d'autors convidats, a més de la sempre nodrida representació nacional (amb noms com Miguelanxo Prado, David Rubín Francisco Ibáñez o Miguel Brieva), firmaran exemplars Milo Manara, vell conegut del saló, Bryan i Mary Talbot ('La niña de sus ojos', 'Grandville'), David Finch (dibuixant de sèries com Batman i Los Vengadores), Frederick Peeters ('Píldoras azules', 'Aama'), Igort ('Cuadernos rusos'), Scott McCloud ('El escultor') o diversos creadors d''Hora de aventuras'.

Notícies relacionades

La venda d'entrades, que es farà per dies, es pot fer anticipadament a través de la web de Ficomic.

A la presentació del Saló, a més de Guiral i Santamaria, hi han assistit Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona; Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat; Mónica Fernández, subdirectora General de Promoció del Llibre, la Lectura i Lletres Espanyoles del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; Patrici Tixis, president de FICOMIC i del Gremi d'Editors de Catalunya. Tots ells han coincidit a destacar la importància del còmic com a porta d'entrada a la lectura, el seu pes en la indústria editorial --representa el 3,2%-- i la retroalimentació amb altres parts de la indústria cultural com el cine i els videojocs, però també el paper del Saló del Còmic de Barcelona al posicionar la ciutat en el mapa cultural internacional, que atrau públic, empreses i creadors de tot el món.